828x555_cmsv2_66f97dfd-a24a-5ed4-8a96-c915abbca222-7456846

Cirkus je ostavio tigrove u vagonu na napuštenoj farmi. Pogledajte kako danas žive

GREEN_300_listici_sredina

U zatočeništvu su dobili i mladunce

Kad su lokalne vlasti otišle provjeriti uvjete u kojima borave, tigrovi su instantno dobili novi dom, a danas žive kao kraljevi!

Priča o četiri bengalska tigra koji su spašeni iz zatočeništva u Argentini obišla je svijet. Dugi niz godina dva su najstarija tigra nastupala u okrutnim cirkuskim predstavama, a kada ih cirkus više nije smatrao atraktivnima, ostavili su ih u vagonu na farmi.

Gotovo 15 godina živjeli su u prostoru od 75 m2, gdje su se rodili njihovi mladunci – Gustavo i Messi.

Kako nisu imali nikakvu zaštitu od vremenskih nepogoda, tigrovi su često bili izloženi vrućinama od 40 stupnjeva Celzijevih, bez zaklona ili hlada u koji bi se sklonili. Preživjeli su muku zahvaljujući ljubaznim mještanima u San Luisu u Argentini koji su ih hranili.

Kad su lokalne vlasti otišle provjeriti uvjete u kojima borave, tigrovi su instantno dobili novi dom, navodi Euronews.

Putovali više od 700 sati 

Iako se nalazi na sasvim drugom kontinentu, LIONSROCK Big Cat Sanctuary u Južnoj Africi činio se kao idealno rješenje. Uz stručni tim veterinara i njegovatelja, tigrovi su dobili novi dom. Putovali su 700 km, prvo od argentinskog sela sve do Buenos Airesa, a nakon 15 sati na cesti, ukrcali su ih u avion u posebnim kavezima s otvorima za zrak, vodom i hranom.

Socijalni službenik, Velizar Angelov, tjednima je prvo pažljivo upoznavao tigrove kako bi ga prihvatili. Pazio je na njih i tijekom cijelog putovanja koje je ukupno trajalo više od 70 sati.

Tek po dolasku u njihov novi dom mogle su se primjetiti posljedice skučenog prostora i zatočeništva. Tigrovi su bili potpuno zbunjeni, iscrpljeni mentalno i fizički, bez snage i volje. Zbog toga ih je konstantno nadzirao stručni tim veterinara i posebnih njegovatelja.

Prilagodba na novi dom

Najprije su obitelj pustili u dva manja ograđena prostora kako bi im pomogli da se priviknu prije nego što su ih preselili na veće područje od nekoliko hektara.

“Ova faza prilagodbe je vrlo važna kako bi se navikli na sve oko sebe i na novo okruženje”, objasnila je glavna njegovateljica, Hildegard Pilker.

Sandro, najstariji tigar, bio je u lošem zdravstvenom stanju. Imao je slomljen očnjak, probleme s bubrezima i bio je gotovo potpuno slijep. No, zahvaljujući stalnom nadzoru stručnjaka njegova zdravstvena stanja sada su kontrolirana specijaliziranom prehranom i posebnom brigom.

‘Postali su ono što zaista jesu’ 

Sve četiri mačke dobro su se prilagodile svom novom životu i sada uživaju u lutanju i ljenčarenju u svom novom domu.

“Velike mačke su tako otporne. Zaista je prekrasno vidjeti kako su se oporavili i postali ono što zaista jesu,” kazala je Hildegard Pilker.

Iako tigrovi sada žive u nastambi ‘100 puta’ većoj od njihovog vagona, trenutno je u izgradnji njihova nova nastamba, još veća od ove.

 

PHOTOS BY: Daniel Born/ FOUR PAWS / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.