Mali prirodnjaci_2

Poznati influencer Luciano Plazibat savjetovao djeci da više vremena provode u prirodi

GREEN_300_listici_sredina

„Ostavi utisak, ne otisak“

Mali rovinjski prirodnjaci osvojili su prvo mjesto u kategoriji viših razreda na natječaju Fonda za zaštitu okoliša „Ostavi utisak, ne otisak“.

Učenici viših razreda Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja osvojili su laskavo prvo mjesto u svojoj kategoriji na obrazovno-ekološkom natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pred njima je bio izazovan zadatak – osmisliti videozapis u trajanju do jedne minute kojim su svoje vršnjake trebali osvijestiti o važnosti očuvanja okoliša. “Razvrstavaj, kompost radi, recikliraj, drvo sadi. Gasi svjetlo, vodu štedi, sve se broji, sve se vrijedi”, savjetovali su mali prirodnjaci u svom glazbenom hip-hop uratku.

“Iznimno nas veseli što je stručni žiri nagradnog natječaja „Ostavi utisak, ne otisak“ prepoznao talent i kreativnost naših učenika. Vjerujem kako smo ovime poslali snažnu poruku o važnosti zaštite okoliša”, rekla je mentorica pobjedničke skupine Iva Dujmović. Upravo to je i bio cilj natječaja – širenje svijesti o održivosti, važnosti smanjenja nastanka otpada i njegovog pravilnog odvajanja.

Jedan od članova stručnog žirija, poznati influencer Luciano Plazibat posjetio je pobjedničku skupinu Malih prirodnjaka u Rovinju kako bi s njima popričao o važnosti očuvanja okoliša. “Zemlja u kojoj živimo pravi je blagoslov i trebamo je čuvati”, rekao je Luciano i savjetovao djeci da što više vremena provode u prirodi, a manje na raznim elektroničkim uređajima.

Svjestan je popularnosti društvenih mreža jer je i njegov profesionalni put vezna za takvu vrstu komunikacije, no istaknuo je kako ih je važno koristi za širenje dobrih, pozitivnih poruka, poput ove o očuvanju okoliša. „S obzirom na to koliko je kreativan i zabavan, ovaj video je odličan primjer kako bi trebalo koristiti društvene mreže“, rekao je Luciano te dodao kako mu je iznimno drago što je dobio priliku upoznati kreativnu skupinu koja stoji iza pobjedničkog rada. Nagrađeni učenici poveli su Luciana i u razgled grada, a s obzirom da mu je ovo bio prvi posjet Rovinju, oduševio se slikovitim ulicama i dobrom energijom.

Eko natječaje za školarce Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi svake godine, kako bi potaknuo kreativnost i motivirao najmlađe članove našeg društva da se aktiviraju u zaštiti okoliša. „Nije dovoljno razmišljati samo o pravilnom odvajanju otpada ili recikliranju, nego i o tome kako uopće ne stvarati otpad. Mnogi nisu ni svjesni koliko dobre svakodnevne odluke koje donosimo mogu potaknuti pozitivne promjene za cijelo društvo“, istaknula je Sunčana Matić iz Fonda za okoliš i energetsku učinkovitost te dodala da budućnost pripada najmlađima. Zato ih je važno uključiti u projekte koji za cilj imaju osvještavanje o gorućim ekološkim izazovima te načinima na koje ih možemo riješiti.

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.