charl-folscher-n4jfoL6d9OU-unsplash (1)

Pozivamo vas na novi izazov: Možete li nekoliko dana biti bez mesa?

GREEN_300_listici_sredina

Zelena kreativnost za stolom

Nastavljamo s našim izazovom kojeg smo započeli na Dan planeta Zemlje. Ovog puta pozivamo vas da napravite zaokret za stolom i nekoliko dana jedete biljnu prehranu. Jeste li za?

Nakon što smo u petak, povodom Dana planeta Zemlje započeli izazov od 21 dana u kojemu vas svaki petak i ponedjeljak pozivamo na obavljanje održivih zadataka, vrijeme je za novi. U petak smo vam dali ideju da za vikend posadite cvijeće u svome vrtu ili balkonu kojim ćete privući za život nam važne oprašivače – pčele, danas vas “izazivamo” da radni tjedan provedete uz jela bez mesa. Prema jednom istraživanju koje je prije dvije godine proveo magazin Vegconomist, otprilike 11% globalnih potrošača su vegetarijanci, 20% fleksitarijanci, a 3% se identificiraju kao vegani, što znači da jedna trećina potrošača diljem svijeta slijedi prehranu koja se temelji na umjerenosti ili eliminaciji životinjskih proizvoda.

Mnogi svoje obroke teško mogu zamisliti bez mesa, no biljna prehrana mnogo je kreativnija od onoga što možemo zamisliti. Već neko vrijeme svjedočimo otvaranju restorana i trgovina koji nude menije i proizvode na biljnoj bazi, a recepti koji nude zamjene za mesom sve su češći na brojnim kulinarskim web stranicama. Blagodati koje nam nudi biljna prehrana uistinu su neprocjenjivi, a postepeno izbacivanje mesa hvale je vrijedan pothvat kako za nas, tako i za prirodu. Ako vam fali ideja što biste mogli kuhati ovih dana, razmislite o izuzetno ukusnom veganskom quicheu čiji jednostavan recept možete pronaći ovdje, a ako ste pak više od tradicionalnih jela, možda je pravo vrijeme da naučite pripremati vegansku sarmu.

Možda vam nije u cilju u potpunosti izbaciti meso sa svog jelovnika, međutim nekoliko dana bez njega svakako je značajan korak. Već smo ranije pisali kako je za uspostavljanje dobrih navika potreban 21 dan, stoga isprobajte bezmesna jela tijekom ovih dana, a o svemu nas izvještavajte vašim fotografijama gableca, ručkova ili večera. Objavite fotografiju jela na vašim društvenim mrežama uz hashtag #greennavike te tagajte našu Instagram stranicu Green Hrvatska. Veselimo se vašim fotografijama i upamtite, svaka dobra navika itekako se računa.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.