christiann-koepke-SgSoyxTan2k-unsplash

5 veganskih jela tradicionalne hrvatske kuhinje

GREEN_300_listici_sredina

Lokalne i svježe namirnice

Sve više ljudi se odlučuje na biljnu prehranu, a Hrvatska kuhinja bogata je namirnicama životinjskog podrijetla. Tradicionalna kuhinja je naše kulturno nasljeđe i važno ju je očuvati, pa smo za vas pripremili pregled tradicionalnih, veganskih jela koje su pripremali naši stari, a koje svakako preporučujemo da isprobate.

Sve više Europljana se odlučuje na biljnu prehranu, bilo da prakticiraju vegetarijanstvo, veganstvo ili fleksitarijanstvo. Nova studija potrošača u Europi pokazala je da gotovo četvrtina stanovništva sada aktivno smanjuje unos mesa. Broj vegana se udvostručio posljednje četiri godine, a fleksitarijanci čine gotovo četvrtinu stanovništva u Europi te planiraju u budućnosti postati vegetarijanci i vegani, dok su mesojedi sve otvoreniji prema biljnoj prehrani i mesnim alternativama.

Neki narodi još su od davnina pripremali biljna jela jer životinjski proizvodi nisu uvijek bili dostupni i konzumirali su se puno rjeđe nego danas. Tradicijsko kulinarstvo je simbol identiteta i kulture nekog naroda, pa ga je važno očuvati. Budući da se sve više ljudi odlučuje izbjegavati životinjske proizvode, u nastavku vam donosimo vrlo zanimljiva, ukusna i zdrava veganska jela koja su pripremali naši stari.

Soparnik

Soparnik je tradicionalna dalmatinska pita od blitve, koja svoje korijene vuče još iz vremena Turaka. Ovo je jelo vrlo jednostavno, za izradu vam je potrebna blitva, mladi luk, češnjak, peršin, sol, maslinovo ulje i brašno.Tradicionalno se peče u kominu, na limu, prekriven žeravicom i gotov je za samo 20-ak minuta. Kad je pečen premazuje se maslinovim uljem i češnjakom.

Ajvar

Ajvar je gastronomski specijalitet koji se najčešće koristi kao namaz ili prilog različitim jelima. Ovo autohtono jelo se već stoljećima tradicionalno priprema na području Balkana, a priprema originalnog ajvara zahtijeva ova 4 sastojka: pečene crvene paprike, suncokretovo ulje, sol i malo octa. Ajvar ne sadrži gluten, nema dodane šećere, a mogu ga jesti i vegani.

Jabuke u šlafroku

Ovaj starinski desert redovito je bio na jelovniku naših baka. Samo ime govori o čemu je točno riječ. Naime, njemačka riječ “šlafrok” (od njemačkog schlafrock) znači ogrtač ili kućna haljina, što znači da su jabuke u ovom slučaju “odjevene”, odnosno tijesto je nalik na ono za palačinke, ali ipak gušće.

Đurđevačka salata

Ovaj tradicionalni hrvatski recept je osvježavajuće i hranjivo jelo, a sastoji se od graha, luka, zelenog kupusa, bučinog ulja, octa, soli i papra. Ovo su tradicionalne hrvatske namirnice koje možemo vrlo lako naći i pripremiti, a veganske su!

Kuglice od oraha

Kuglice od oraha su specijalitet Slavonske kuhinje, a sastojci za izradu recepta su vrlo jednostavni. Ako se odlučite pripremiti ovaj ukusni desert koji su spremali naši preci, trebat će vam orasi, šećer, crna kava i rum, pekmez i sitni šećer za ukras.

 

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.