8d34eb197c9f893b1c5af980ca50d7ad

Recept za jednostavan i izuzetno ukusan veganski quiche

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Zadovoljstvo sa svakim zalogajem

Quiche ili francuska pita je popularno jelo idealno za bilo koje doba dana. Može poslužiti za doručak, brunch, ručak, večeru ili kao međuobrok, a najbolja stvar je što u njega možete staviti bilo što i tako se riješiti ostataka hrane.

Iako je quiche danas klasično jelo francuske kuhinje, on je zapravo nastao u Njemačkoj, u srednjovjekovnom kraljevstvu Lothringen, pod njemačkom vlašću, a koji su Francuzi kasnije preimenovali u Lorraine. Riječ quiche dolazi od njemačke riječi kuchen, što znači torta. Kako je ovaj klasični quiche napravljen od jaja odlučili smo potražiti recept koji će biti prikladan i za vegane.
Ovaj veganski quiche ima jednostavnu koricu s kremastim nadjevom nalik jajima s blago sirastim okusom. Za postizanje ovakvog quichea ćemo koristiti brašno od slanutka i tofu za savršenu teksturu te prstohvat crne soli (poznate i kao Kala namak) za okus. Ako više volite vrlo mekani quiche pecite ga oko 45 minuta i ovu verziju je najbolje poslužiti svježu. Za tvrđu verziju, pecite svoj quiche ukupno oko sat vremena. Vrijeme pečenja može varirati ovisno o vašoj pećnici i posudi za pečenje, stoga čačkalicom provjerite vaš quiche prije nego što ga izvadite iz pećnice.

Jedna od stvari koje najviše volimo kod ovog veganskog quichea je to što je vrlo prilagodljiv. U njega možete dodati što god poželite ili čega god se želite riješiti iz hladnjaka ili zamrzivača. Možda imate pola paprike, nekoliko gljiva, šaku špinata i četvrt vrećice smrznutog graška i s time ne možete napraviti neko konkretno jelo, ali zato možete te sastojke ubaciti u svoj quiche. Osim toga, ne ustručavajte se u njega ubaciti i ostatke povrća poput kore mrkve, ljuske krumpira, stabljike kelja ili brokule, uvenulo zelje ili začinsko bilje, sve će se uklopiti u ovaj quiche. Za bogatiju teksturu dodajte još i veganski sir u smjesu.

Dobra ideja je i skupljati ostatke povrća i čuvati u zamrzivaču, pa iskoristiti kada ga se nakupi dovoljno da napravite quiche. Također, to ne mora biti svježe sirovo povrće već može biti i ono kuhano na pari ili sa žara. Poigrajte se različitim bojama povrća i naslažite ih na fora način na vrh quichea kako bi izgledao i vizualno zanimljivo.

Sastojci

Za koru za pitu:

  • 1 šalica integralnog pšeničnog brašna
  • 85 g hladnog veganskog maslaca, narezanog na kockice
  • ¼ žličice soli
  • do 4 žlice ledeno hladne vode

Za nadjev:

  • 300 g tofua
  • ½ šalice vode
  • 4 žlice brašna od slanutka 
  • 2 žlice škroba tapioke
  • 3 češnja češnjaka
  • 1,5 žlice tahinija
  • 1,5 žlice prehrambenog kvasca
  • 1 limun, iscijeđen
  • 1 žlica senfa
  • 1 žličica bijele miso paste (po želji)
  • ¼ žličice kurkume
  • ½ žličice crne soli
  • ¼ žličice crnog papra
  • 6-8 šalica miješanog povrća (vidi napomene)
  • 3 žlice nasjeckanog začinskog bilja (kao što je ružmarin, timijan, kadulja)

Upute

  • Zagrijte pećnicu na 190°C. 
  • Stavite brašno, maslac i sol u blender ili multipraktik i pulsirajte nekoliko puta, a zatim polako počnite dodavati hladnu vodu, po 1 žlicu. Pulsirajte i dodajte vodu, dok se ne formira kugla tijesta. 
  • Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u veliki krug da se formira kora.
  • Preokrenite tijesto u lagano podmazanu posudu za pite od 24 cm i lagano pritisnite prstima. Oblikujte rubove i nekoliko puta probušite dno vilicom. Stavite u hladnjak dok ne pripremite nadjev.
  • Za nadjev dodajte sastojke u blender, i blendajte dok ne bude potpuno glatka. Zatim ubacite povrće i začinsko bilje.
  • Izlijte mješavinu povrća i nadjeva u koru za pitu, zaglađujući gornji dio. 
  • Pokrijte quiche aluminijskom folijom i pecite 30 minuta pa skinite foliju i pecite još 15 minuta za kremastu unutrašnjost ili 20-30 minuta za čvršći quiche.
  • Pustite da se malo ohladi prije rezanja.
    .

Napomena

Ako želite skratiti vrijeme, u trgovini možete kupiti već gotovu koru za pitu ili lisnato tijesto, a možete ga napraviti i bez kore. Umjesto veganskog maslaca za koru možete koristiti i kokosovo ulje, a ako želite da vaš quiche bude još zdraviji dodajte lanene sjemenke. Koristite bijelo brašno ili mješavinu bijelog i cjelovitog pšeničnog brašna ako želite manje zemljasti okus.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.