Ukrajinska verzija punjenog kupusa, poznata kao holubtsi, ima mnogo varijacija a mi radimo onu bez mesa, punjenu smeđom rižom i lećom. Ovi “mali golubovi”, što je doslovni prijevod imena, mogu poslužiti i kao prilog mesnim receptima, ali i kao glavno jelo u vegetarijanskim obiteljima uz koje savršeno odgovara kao prilog krumpir pire ili pečeni krumpir.
U ovom receptu ćemo koristiti lišće kupusa, kao i većina tradicionalnih recepata, ali lišće cikle, špinata, pa čak i lišće grožđa, također se koristi u Ukrajini za izradu verzija ovog jela. Tekućina u kojoj se sve kuha također varira ovisno o regiji i obitelji i može uključivati juhu, sok od rajčice i kiselo vrhnje. Za nadjev možete izabrati heljdu, krumpir, gljive a neki recepti čak koriste i kruh ili na neki način peku kiflice unutar rolice. Mi smo odabrali mješavinu smeđe riže i leća, što ovaj recept čini prikladnim i za osobe koje ne jedu gluten.
Iako jelo zahtijeva određeno vrijeme za pripremu i kuhanje, dobra stvar je što se obično priprema u većim porcijama tako da ćete sigurno imati ostatke koje možete iskoristiti sljedeći dan za ručak ili večeru, koje možete ponijeti na posao, a možete i zamrznuti te pojesti kada god želite. Jelo poslužite uz salatu ili tostirani kruh.
Sastojci
- 1 veći zeleni kupus, cijeli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 šalica kuhane zelene leće (ili pola šalice suhe leće)
- 2 šalice kuhane smeđe riže (3/4 šalice suhe riže)
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2-3 češnja češnjaka, mljevena
- pola šalice suhih marelica, sitno nasjeckanih
- pola žličice sušenog timijana,
- pola žličice sušenog origana,
- 1 žličica paprike
- 1 žlica sojinog umaka
- 2 žlice paste od rajčice
- 400 g (2 limenke) sjeckane rajčice (u sosu)
.
Priprema
- Zakuhajte veliki lonac vode i u njega stavite cijeli kupus. Kuhajte dok listovi ne omekšaju i lako se ogule (oko 5-7 minuta). Ugasite vatru i pažljivo izvadite kupus i stavite na dasku za rezanje. Listove razdvojite (održavajući ih cijelim) i stavite na površinu obloženu papirnatim ručnikom.
- Dok se kupus kuha, zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pirjajte luk dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, sušeno bilje i začine u tavu. Zagrijte dodatnu minutu ili dok ne zamiriše te maknite s vatre i premjestite u veliku zdjelu za miješanje.
- U smjesu s lukom umiješajte leću, rižu i sušeno voće. Dodajte jednu žlicu paste od rajčice i soja sos. Staviti na stranu.
- Da biste napravili rolice, jednu do dvije žlice smjese stavite na kraj lista kelja, uvucite sa strane i lagano zarolajte, kao burrito.
- U istoj tavi u kojoj je napravljena smjesa od luka zagrijte preostalo maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte konzervu sjeckanih rajčica i pastu od rajčice, promiješajte da se sjedini i kuhajte oko 10 minuta.
- Stavite rolice sa “šavom” prema dolje na umak. Pustite da krčka i žlicom stavljajte umak da se navlaži, oko 5-10 minuta.
- Prilikom serviranja zalijte sa umakom od rajčice, po želji sa strane dodajte kiselo vrhnje te posipajte sa svježim koprom.