Tori Wesszer's Addictive Ukrainian Beet Leaf Rolls

Recept za sarmu kakvu još niste probali

GREEN_300_listici_sredina

Ukrajinski specijalitet

Holubtsi je tradicionalno ukrajinsko jelo koje izgledom podsjeća na sarmu. Ove rolice od kupusa su obično punjene mljevenim mesom, ali se jelo vrlo lako može učiniti vegetarijanskim odnosno veganskim, bez da se izgubi na okusu. Ovo jelo je izvrsno za sve koji žele isprobati nešto novo i zdravo.

Ukrajinska verzija punjenog kupusa, poznata kao holubtsi, ima mnogo varijacija a mi radimo onu bez mesa, punjenu smeđom rižom i lećom. Ovi “mali golubovi”, što je doslovni prijevod imena, mogu poslužiti i kao prilog mesnim receptima, ali i kao glavno jelo u vegetarijanskim obiteljima uz koje savršeno odgovara kao prilog krumpir pire ili pečeni krumpir.

U ovom receptu ćemo koristiti lišće kupusa, kao i većina tradicionalnih recepata, ali lišće cikle, špinata, pa čak i lišće grožđa, također se koristi u Ukrajini za izradu verzija ovog jela. Tekućina u kojoj se sve kuha također varira ovisno o regiji i obitelji i može uključivati juhu, sok od rajčice i kiselo vrhnje. Za nadjev možete izabrati heljdu, krumpir, gljive a neki recepti čak koriste i kruh ili na neki način peku kiflice unutar rolice. Mi smo odabrali mješavinu smeđe riže i leća, što ovaj recept čini prikladnim i za osobe koje ne jedu gluten.

Iako jelo zahtijeva određeno vrijeme za pripremu i kuhanje, dobra stvar je što se obično priprema u većim porcijama tako da ćete sigurno imati ostatke koje možete iskoristiti sljedeći dan za ručak ili večeru, koje možete ponijeti na posao, a možete i zamrznuti te pojesti kada god želite. Jelo poslužite uz salatu ili tostirani kruh.

Sastojci
  • 1 veći zeleni kupus, cijeli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 šalica kuhane zelene leće (ili pola šalice suhe leće)
  • 2 šalice kuhane smeđe riže (3/4 šalice suhe riže)
  • 1 mali luk, sitno nasjeckan
  • 2-3 češnja češnjaka, mljevena
  • pola šalice suhih marelica, sitno nasjeckanih
  • pola žličice sušenog timijana,
  • pola žličice sušenog origana,
  • 1 žličica paprike
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 400 g (2 limenke) sjeckane rajčice (u sosu)
    .

Priprema
  • Zakuhajte veliki lonac vode i u njega stavite cijeli kupus. Kuhajte dok listovi ne omekšaju i lako se ogule (oko 5-7 minuta). Ugasite vatru i pažljivo izvadite kupus i stavite na dasku za rezanje. Listove razdvojite (održavajući ih cijelim) i stavite na površinu obloženu papirnatim ručnikom.
  • Dok se kupus kuha, zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pirjajte luk dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodajte češnjak, sušeno bilje i začine u tavu. Zagrijte dodatnu minutu ili dok ne zamiriše te maknite s vatre i premjestite u veliku zdjelu za miješanje.
  • U smjesu s lukom umiješajte leću, rižu i sušeno voće. Dodajte jednu žlicu paste od rajčice i soja sos. Staviti na stranu.
  • Da biste napravili rolice, jednu do dvije žlice smjese stavite na kraj lista kelja, uvucite sa strane i lagano zarolajte, kao burrito.
  • U istoj tavi u kojoj je napravljena smjesa od luka zagrijte preostalo maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte konzervu sjeckanih rajčica i pastu od rajčice, promiješajte da se sjedini i kuhajte oko 10 minuta.
  • Stavite rolice sa “šavom” prema dolje na umak. Pustite da krčka i žlicom stavljajte umak da se navlaži, oko 5-10 minuta.
  • Prilikom serviranja zalijte sa umakom od rajčice, po želji sa strane dodajte kiselo vrhnje te posipajte sa svježim koprom.

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.