Limun je biljka koja može cvasti i do tri puta godišnje, a u svibnju kreče sezona berbe. U Hrvatskoj se najčešće uzgaja na Visu, Hvaru, Korčuli, Mljetu, Lastovu, dubrovačkim otocima i dubrovačkom primorju.
Kurkuma je zdrava i ljekovita namirnica zbog svog snažnog antioksidacijskog, protuupalnog, antimikrobnog i antikancerogenog djelovanja. Može se koristiti kao začin jelima, za izradu zdravih napitaka ili kao pasta za zube, a u ovoj kombinaciji s limunom možete napraviti ukusan i zdrav kolač. U nastavku vam donosimo recept za njegovu izradu.
Sastojci za koru:
- 1¾ šalice brašna od badema
- ½ šalice brašna od tapioke
- ¼ šalice kokosovog ulja, otopljenog
- ¼ šalice javorovog sirupa
Sastojci za nadjev:
- ⅓ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 šalica punomasnog kokosovog mlijeka
- ⅓ šalice javorovog sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja
- ½ žličice kurkume
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- Korica limuna
- ½ limuna, tanko narezanog
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Tepsiju premažite uljem i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno od badema i brašno od tapioke. Zatim umiješajte ulje i javorov sirup, te miksajte dok se sastojci ne sjedine. Smjesu prebacite u tepsiju, poravnajte ga i pecite dok kora ne porumeni oko rubova, oko 15 minuta.
Za pripremu nadjeva umutite limunov sok i kukuruzni škrob tako da ne ostanu grudice. Zatim umutite kokosovo mlijeko, javorov sirup, ulje, kurkumu, vaniliju i koricu limuna. Kuhajte smjesu na srednje jakoj vatri 8 minuta i neprestano ju miješajte. Kad se smjesa zgusne, maknite ju s vatre i ostavite da se hladi 10 minuta.
Nadjev prelijte preko pečene kore i stavite u frižider na 3 sata, dok se potpuno ne ohladi i stisne. Dobar tek!