markus-spiske-gv49ce17_NY-unsplash

Posebna inicijativa u Istri pretvara čišćenje podmorja u inovativan turistički proizvod

GREEN_300_listici_sredina

Održivi turizam na istarski način

Turistička zajednica Grada Poreča i Udruga Sonda predstavili su projekt SeaStar Hero, koji pokazuje kako se briga za očuvanje mora može pretvoriti u zabavan i atraktivan turistički proizvod, jedinstven u svjetskim okvirima. Projekt podržavaju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Poreč, Usluga Poreč, Valamar, WWF Adria i brojni ugostitelji diljem Poreča. Luka Nižetić, pjevač i amaterski ronioc na dah, dao je svoju podršku ovom događanju te je i sam sudjelovao u prikupljanju otpada iz podmorja

U Gradu Poreču, na plaži Brulo, danas je i službeno predstavljen projekt SeaStar Hero koji čišćenje podmorja pretvara u jedinstvenu turističku ponudu, odnosno zabavnu ljetnu aktivnost kako za posjetitelje, tako i za žitelje grada.

Dolaskom vrućih ljetnih dana, ronjenje na dah postaje omiljena aktivnost turista i domaćih stanovnika, a projekt SeaStar Hero by DiveOUT spaja ugodno s korisnim te poziva na čišćenje podmorja.

Ova inovativna inicijativa omogućuje svim zainteresiranima da se pridruže zabavnoj aktivnosti ronjenja i istraživanja podmorja te istovremeno aktivno sudjeluju u uklanjanju otpada iz morskog okoliša te pritom osvoje nagrade, postajući tako dio angažirane zajednice koja doprinosi očuvanju našeg planeta.

Kako sudjelovati?

Svi zainteresirani mogu se uključiti na jednoj od pet porečkih plaža s plavom zastavom (Špadići – Materada, Donji Špadići, Gradsko kupalište 1, Gradsko kupalište 2 i Plaža Brulo), gdje imaju prilike pronaći posebne postaje za preuzimanje opreme za izron otpada. Sudjelovanje je jednostavno, potrebno se javiti osobi zaduženoj za sigurnost na plažama, odnosno spasiocu i najaviti sudjelovanje, zatim preuzeti mrežu i rukavice za čišćenje te krenuti roniti i vaditi otpad iz mora.

Sistem nagrađivanja je osmišljen na način da svakom roniocu koji vrati opremu i izronjeni otpad do postaje, spasioc uručuje simboličnu nagradu u obliku bedža, a sudionicima koji donesu veću količinu otpada daruje majicu.

Sudionici koji dobiju majicu ostvaruju status „SeaStar“ koji im na jedan dan donosi pogodnosti u ugostiteljskim objektima diljem grada, zahvaljujući činjenici da su se brojni ugostitelji rado odazvali ovoj inicijativi. Svojim izronom sudionici se mogu pohvaliti na društvenim mrežama koristeći hashtag #seastarhero i tako potaknuti druge da sudjeluju u ovoj vrijednoj akciji.

‘More nam je iznimno bitno’

Uvođenjem ovakve aktivnosti u svoju turističku ponudu, Poreč potiče sve zainteresirane da čine dobro djelo za naš planet, istovremeno pružajući mogućnost da svatko pokaže kako briga za prirodu može biti zabavna, stimulativna i pristupačna svima.

Pozdravljajući ovakvu inovativnost u turističkoj ponudi, Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča ovom je prilikom izjavio:

“More nam je iznimno bitno i svaka akcija je hvale vrijedna. Edukacija i ovakve vrste aktivnosti prema našim građanima, ali i gostima dio su zajedničkog procesa učenja i drago mi je da se ovakav projekt odvija upravo u Poreču koji iz perspektive zaštite okoliša iznadprosječan.“

Projekt podržao i Luka Nižetić

“S radošću sudjelujem u inicijativi koja spaja moju ljubav prema ronjenju s važnošću očuvanja našeg lijepog mora. Sjajno je što kroz ovaj projekt briga za more i okoliš postaje sjajan turistički doživljaj koji povezuje lokalno stanovništvo i turiste u zajedničkom cilju očuvanja čistog mora za buduće generacije -zagrli more i reci mu hvala što postojiš”, izjavio je Luka Nižetić.

Izazovi onečišćenja mora i prirode s kojima se svakodnevno suočavamo posebice dolaze do izražaja u manjim sredinama u ljetnim mjesecima. Iako se održavaju brojne akcije čišćenja, edukacije i osvještavanje ljudi o očuvanju prirode, TZ Poreč i udruga Sonda su prepoznali potrebu za pokretanjem dugotrajnijeg projekta kojim će se svakodnevno ukazivati na problematiku onečišćenja mora i prirode, nuditi rješenje te poticati na ispravno ponašanje.

Projekt je u tijeku od 15. lipnja i trajat će do 15. rujna.

 

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.