1

Doživljaj prirode svim osjetilima: U dvorištu OŠ Poreč otvoren novouređeni senzorni park

GREEN_300_listici_sredina

Edukacija i igra

Senzorni park je pomno osmišljen prostor u dvorištu škole čija je svrha omogućiti učenicima doživljaj prirode svim osjetilima. To posebno koristi učenicima s teškoćama senzorne integracije. Osnovni cilj senzornog parka je poticanje osjetila - posebno vida, sluha, njuha i opipa, a sve kroz različite materijale, teksture, boje i mirise.

Otvoren je novouređeni senzorni park u dvorištu Osnovne škole Poreč, projekt koji su zajednički financirali Plava Laguna i Grad Poreč-Parenzo. Ideja se rodila ovoga ljeta kada su Plava Laguna i Grad Poreč-Parenzo odlučili djeci ponuditi interaktivni park koji bi pobudio sva njihova osjetila, osim razvoja motoričkih vještina i senzorike.

Upravo ove vještine moći će razvijati učenici posebnog odjela u senzornom parku svoje škole, kao i svi ostali učenici Osnovne škole Poreč, ali i ostala porečka djeca u dogovoru s osnovnom školom uz stručno vođene igre i aktivnosti. Podsjetimo kako su početkom ove školske godine otvorene novouređene prostorije za Poseban odjel koji provodi nastavu za učenike s poteškoćama.

Plava Laguna donirala je četiri igrala – multifunkcionalni sistem za poticanje različitih načina kretanja, balansiranja, vježbanja spretnosti te pravilnog i brzog reagiranja. Igru školice, koja je za ovu priliku napravljena od gumenog granulata odnosno reciklirane gume. Senzo-taktilnu stazu s kamenim oblutcima, umjetnom travom, lijevanom gumom i drvenim polukružno zaobljenim palisadama u funkciji gazišta, gdje će moći istraživati dodir, sjediti, učiti materijale, te kako percipirati i pravilno reagirati. Kao i vrtuljak sjedalicu – satelit, koji je prilagođen i za mališane s poteškoćama u kretanju kako bi se i njima omogućila što bolja inkluzija.

Dnevni centar za rehabilitaciju “Veruda” Pula, koji ima ispostavu i u Poreču, sa svojim timom stručnjaka za područje senzorne integracije priprema još jedno pomagalo – senzotaktilnu ploču za neverbalnu komunikaciju koja će uskoro biti također postavljena u senzornom parku.

“Nakon suradnje na OŠ Finida gdje smo informatičkom opremom opremili učionice te pomogli u prenamijeni vrtića Veli Maj, ove smo godine odlučili donirati igrala za senzorni park. Osim što će se moći zabavljati u parku, tijekom igre na ovakav način, djeci se omogućuje razvoj motoričkih sposobnosti, percipiranje svijeta oko sebe, kao i vježbanje osjetila. Drago nam je da smo napravili nešto u čemu će uživati i oni najosjetljiviji u našem društvu, ali i djeca iz šire zajednice. Plava Laguna za to je izdvojila ovoga puta nešto više od 100 tisuća kuna te smo otvoreni i dalje za suradnju na ovakvim projektima”, ističe Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić zahvalio je Plavoj Laguni na donaciji kojom se ulaže u povećanje kvalitete života u našem gradu. “Ponosan sam da je Poreč grad koji vodi računa o svim svojim stanovnicima, i da se trudimo stalno ulagati u poboljšanje uvjeta i nove sadržaje za sve generacije. Sve je lakše kad imamo podršku u našim partnerima u zajednici, a mi ćemo nastaviti ulagati i dalje u slične projekte.”

PHOTOS BY: Grad Poreč / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.