portugal naslovna

Portugal, primjer zelene države: Građanima maksimalno izašli u susret kod sufinanciranja održivosti u kućanstvima

GREEN_300_listici_sredina

Na putu do održivosti

Portugalska Vlada pomaže svojim građanima pokrivajući velik dio troškova kod postavljanja solarnih panela i toplinske izolacije na stambenim objektima.

Kao jedna od članica EU-a, Portugal je u svome Nacionalnom planu za energetiku i klimatske promjene postavio za cilj da do 2026. godine postigne 80 posto električne energije iz obnovljivih izvora, a očekuje se da će ovaj napredak doprinijeti da postigne nultu emisiju nekoliko godina ranije nego što je planirano, do 2045. godine.

Postignut značajan napredak u sektorima obnovljive energije

Portugal već ostvaruje značajan napredak u određenim sektorima obnovljive energije. Na primjer, solarna i energija iz vjetroelektrana čine već više od 50 posto električne energije u ovoj zemlji, a Vlada planira daljnje proširenje solarnih fotonaponskih sustava, zelene vodikove proizvodnje i vjetroelektrana na kopnu kako bi ubrzala energetsku tranziciju.

portugal

Portugal također nastavlja s ambicioznim ciljevima u pogledu energije vjetra na moru, s većim ciljem da licencira i vjetroelektrane na plutajućim platformama.

Pomaže građanima u smanjenju ugljičnoga otiska

Smanjenje troškova javnog prijevoza jedan je od najlakših načina kako pomoći građanima da smanje emisije stakleničkih plinova – i poboljšaju kvalitetu života. Portugal će uskoro pokrenuti novu nacionalnu mrežu željeznice, koja će omogućiti stanovništvu da neograničeno putuje regionalnim vlakovima za samo 49 eura mjesečno.

Ova mjera ima za cilj smanjiti troškove javnog prijevoza i potaknuti ljude na smanjenje emisije stakleničkih plinova, istovremeno pružajući im veću fleksibilnost na putovanjima diljem zemlje.

I ne samo to, portugalska je vlada odlučila sufinancirati do 85 posto investicija potrebnih za zamjenu “neučinkovite” stolarije na stambenim kućama. Također, pomoći će u pokrivanju troškova postavljanja solarnih panela, toplinske izolacije, sustava grijanja i hlađenja te drugih uređaja koji će portugalskim građanima pomoći da postanu samoodrživiji u proizvodnji energije i vode.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.