U današnje vrijeme sve veća pažnja usmjerena je prema zdravoj prehrani i održivom načinu života. U potrazi za ukusnim, ali i nutritivno bogatim obrocima, mnogi se okreću alternativama tradicionalnim proizvodima. Jedan takav primjer je i super mekani kruh s visokim udjelom proteina, čija se tajna krije u neobičnim sastojcima i jednostavnom pripremom.
Sastojci za 5 mini kiflica:
100 g slanutka
2 žlice psiliuma ljuskica
1 žličica sode bikarbone pomiješane s 1 žlicom octa
100 ml vode (1/2 šalice)
Začini po želji
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sezam i crni kumin za posipanje po vrhu (opcionalno)
Postupak: Namočite slanutak preko noći, zatim ga ocijedite i isperite sljedeći dan. Ili možete koristiti slanutak iz konzerve. U blenderu pomiješajte slanutak s ostalim sastojcima. Pulsirajte na visokoj brzini dok se ne formira kremasto tijesto. Oblikujte tijesto u 5 mini kiflica. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i po želji pospite sjemenkama po vrhu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (350°F) oko 40 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Nakon pečenja čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi; i dalje ostaju super mekane čak i nakon nekoliko dana! Također su pogodne za pripremu u većim količinama i zamrzavanje. Jednostavno ih odmrznite i bit će savršene kao da su tek pečeni!