Odmor od gužve i buke u Baraćevim špiljama: Prošetajte stazama koje su dobile imena po zaštićenim životinjama

GREEN_300_listici_sredina

U prirodi

Oko Baraćevih špilja, u okolici Rakovice, protežu se šumske šetnice ukupne dužine od 11 kilometara, a oduševit će vas vrtuače i čisti potoci na koje ćete naići putem.

Tražite lokaciju za odmor od grada i gužve tijekom ljeta? Krenite u smjeru Plitvičkih jezera, a ondje, samo 20-ak kilometara od Slunja, nalazi se Rakovica  – dobro došli, ušli ste u zonu Zaštićenog krajobraza Baraćeve špilje.

Priroda, koja će vas doista očarati, i šumske, ali pitome staze, koje se protežu oko Baraćeve špilje, vodit će vas putem vukova, medvjeda i risova. Jer, po ovim su zaštićenim životinjama i dobile ime.

Veličanstvene šuma i nepregledne livade, brojne vrtače, izvori i potoci. Staze, koje vode kroz šumu, nalaze se iznad špilja koje su prepune rijetke faune, pleistocenskih fosilnih ostataka te brojnih arheoloških nalaza. Cijelo ovo područje uključuje rijetke i ugrožene tipove staništa te uz njih vezane ugrožene i strogo zaštićene vrste.

šetnica Baraćeve špilje

Šetnice dužine 11 kilometara

Za šetnju su vam na raspolaganju tri staze, ukupne duljine 11, km, one su kružnoga oblika, a počinju i završavaju Baraćevim špiljama.

šetnica baraćeve špilje

Ako se odlučite na šetnju prirodom u krugu obitelji, onda je vaš idealan odabir upravo ”Vučja staza”. Pogodna je za šetače početnike, duljine je 1,2 km te je za njezin obilazak potrebno izdvojiti samo 20 minuta.

šetnica baraćeve špilje

“Risova staza” proteže se kroz šumu u dižini od 3 kilometra, a za čitav obilazak dovoljno je izdvojiti jedan sat.

“Medvjeđa staza” je dužine od 7,5 kilometara, a to je ujedno i najduža staza. Vodi vas do najljepših vidikovaca, a po putu možete pronaći okrjepu na šumskim izvorima i potocima. Staza je uređena za šetače željne izazova koji na raspolaganju imaju barem 3 sata. Šetajući, proći ćete i pokraj čistoga potoka u kojem obitava potočki rak, zaštićena vrsta ovoga kraja.

PHOTOS BY: Speleon / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.