palačinke naslovna

Palačinke s naribanim jabukama: Uz jednostavan dodatak smjesi, vaš omiljeni desert bit će zdraviji

GREEN_300_listici_sredina

Za desert, ali i za doručak

Još malo, i domaće jabuke postaju dio našeg voćnoga menija. Ovim divnim i hranjivim voćem možete oplemeniti palačinke i pretvoriti ih u zdrav te ukusan doručak ili desert. Ako su jabuke slađe, u smjesu ne trebate dodavati nikakvo sladilo. Uživajte!

Uskoro dolazi berba i prvih jabuka, a one su bogat izvor važnih mineralnih tvari – željeza, fosfora, kalija, kalcija, magnezija te vitamina C, E, B1 i B2. I najbolje su one autohtone vrste, nešpricane, koje naizgled nisu privlačne, ali su prava bomba korisnih nutrijenata.

domaće jabuke

Da, priznajemo najbolje su sirove, ali ako nabavite baš te domaće i ne možete ih potrošiti, šteta bi bilo da propadnu. Zašto tada ne biste jabukama i cimetom oplemenili obične palačinke? Tada vam neće trebati namazi puni šećera jer će jabuka dati sočnu i okusom bogatu palačinku, a priprema uopće nije zahtjevna.

Sastojci
  • 4 jabuke
  • 200 g glatkoga brašna (možete ga miješati s pirovim ili heljdinim)
  • 2 jaja
  • 1,5 dcl mlijeka (može i zobeno ili bademovo)
  • 1 dcl vode (mineralna ako želite rahlije tijesto)
  • 1 žlica kokosovog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • prstohvat soli

Priprema

Ogulite i naribajte jabuke. Pošećerite i pospite cimetom, ne morate ih cijediti jer sok iskoristite kao tekućinu za smjesu.

U posebnu zdjelu umutite jaja i mlijeko, zasolite i dodajte vanilin šećer. Miješajući mikserom, postupno dodajte brašno. Kada smjesa postane glatka, dodajte vodu.

U smjesu dodajte jabuke i promješajte žlicom. Smjesa treba biti malo gušća od one za plačinke.

U tavicu stavite malo kokosova ili običnoga maslaca, pustite da se otopi. Grabilicom uzmite smjesu (količina kao za jednu palačinku) i ulijte u tavu. Ako želite tanje palačinke, kada izlijete smjesu, špahtlicom je razmažite po tavi i pecite kao običnu palačinku.

Možete dobiti i deblje, ali manje palačinke – tada ih nemojte razmazivati po tavi, nego izlijte smjesu u dvije ili tri manje palačinke, slično kao što izgledaju američke palačinke.

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.