alif-ngoylung-jg-6ARMiaPM-unsplash

Ovo su pobjedničke fotografije prestižnog profesionalnog natjecanja. Životinje i pejzaži očarali svijet

GREEN_300_listici_sredina

Flora i fauna kao najljepša inspiracija

Priroda i životinjski svijet oduvijek je vječna inspiracija brojnim umjetnicima. I kad je riječ o fotografiji, naš je planet nepresušno vrelo kreativnog izražavanja. Donosimo vam pobjednike prestižnog "Sony World Photography Awards", profesionalnog fotografskog natjecanja u kojem sudjeluju fotografi iz cijelog svijeta.

Nakon što su krajem veljače objavljeni finalisti profesionalnog fotografskog natječaja Sony World Photography 2022. ovih su dana objavljeni pobjednici. Nagrade dodjeljuje Svjetska fotografska organizacija, a održavaju se sada već 15 godina. Ove godine pristiglo je više od 340.000 fotografija iz 211 područja, a više od 156.000 prijavljeno je u ovaj Profesionalni natječaj. To je najviše prijava u povijesti dodjele nagrada do sada. Program National Awards kreiran je kao podrška lokalnim fotografima i fotografskim zajednicama diljem svijeta. Donosimo vam pobjedničke fotografije ovog renomiranog natječaja. 

“Divlji konji”, Matjaž Šimc

Pobjednik iz Slovenije koji je dobio priznanje u kategoriji Prirodni svijet i Divljina. “Kada sam ljetos posjetio Francusku, vidio sam poznate bijele camargue konje. Njihova elegancija i energija toliko su me fascinirali da sam ostao bez teksta”, istaknuo je autor fotografije.

“Rođen iz vatre”, Filip Hrebenda

Fotograf iz Slovačke pobijedio je u kategoriji Pejzaž za ovu sliku vulkana. “Ovo je fotografija iz moje serije ‘Born of Fire’. Bila je to prva fotografija koju sam snimio na svojoj ekspediciji na vulkansko područje Fagradalsfjall na jugozapadu Islanda. Vulkani su rijetka prilika za promatranje potpune transformacije krajolika. Mjesta koja su tek nedavno bila doline i livade postala su brda, krateri i polja lave. Biti tamo bilo je sjajno iskustvo”, izjavio je pobjednik.

“Čimpanza”, Pedro Jarque Krebs

Fotograf iz Perua osvojio je treće mjesto u kategoriji Prirodni svijet i divljina za svoj portret čimpanze.

“Zvijezde iznad Yellowstonea”, Mazin Alhassan

U kategoriji Pejzaž nagradu je dobio fotograf iz Saudijske Arabije. Astrofotografija snimljena u bazenu gejzira Norris, najtoplijem bazenu gejzira u Yellowstoneu. Nalazi se u blizini sjeverozapadnog ruba Yellowstone Caldere u blizini Norris Junctiona i na raskrižju tri glavna rasjeda.

“Bez naslova”, Peter Angvarson

Švedski fotograf slavio je u kategoriji Pejzaž. Njegova pobjednička slika je pejzaž koje je napravilo jezero Vanern u Švedskoj.

“Divovski kljov”, Mohammad Mirza

Mirza je pobijedio predstavljajući Kuvajt. Njegova fotografija slona osvojila je priznanje u kategoriji Prirodni svijet i Divljina. “Fotografiranje golemog kljova bio mi je veliki izazov. Približavanje tako blizu, na nekoliko metara od ovog velikog stvorenja, i snimanje iz vrlo niskog kuta sa širokim objektivom, zahtijeva i malo hrabrosti. Nakon pet dana s nekoliko pokušaja fotografiranja slona Craiga na otvorenom, uspio sam dobiti ovaj snimak licem u lice, s planinom Kilimanjaro kao pozadinom”, istaknuo je fotograf. 

“El Vigia”, Gonzalo Javier Santile

Fotograf koji je osvojio drugo mjesto za Argentinu u kategoriji Kreativaca. “Snažan, vruć vjetar poznat kao Los Colorados puhao je kada sam snimio ovu fotografiju u Cafayeteu u Argentini, pa sam zakopao stativ najbolje što sam mogao, koristeći kamenje da ga stabiliziram. Slika se sastoji od 20 snimaka – šest neba i šest prednjeg plana, snimljenih na 15 mm s brzinom zatvarača od 20 sekundi. Volim kombinaciju Mliječne staze i ovih jedinstvenih planinskih stijena”, opisao je Santile. 

“Kretanje i zaustavljanje”, Salem Alsawafi

Pobjednik je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u kategoriji Motion. Ova slika, snimljena je dronom, a prikazuje grupu flaminga koji se kreću i zaustavljaju.

PHOTOS BY: www.worldphoto.org screenshot, Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.