1920x1286_cmsv2_535cadc9-11f4-54b5-8709-d27518306a72-7387970

Ovo su najbolje fotografije prestižnog natjecanja, pokazuju koliko je priroda veličanstvena

GREEN_300_listici_sredina

Pobjednička je posebno impresivna!

Pobjednik prestižnog natjecanja u fotografiji je Sascha Fonseca, koji je objektivom ulovio snježnog leoparda.

Nije nimalo jednostavno objektivom uhvatiti “duha planine“, kako snježnog leoparda zovu u indijskim Himalajama, no to je uspio njemački fotograf Sascha Fonseca. Ta mu je fotografija donijela pobjedu na prestižnom foto natjecanju “People’s Choice” za najboljeg fotografa divljih životinja.

Fonseca je tri godine lovio veliku mačku bez mamca, kako bi ju namamio ispred objektiva, dok u pozadini zalazi sunce, ostavljajući tako nebo impresivne ružičaste i ljubičaste boje. Rekavši koliko je ponosan što je osvojio glasove ljudi na dodjeli nagrada koje vodi Prirodoslovni muzej Ujedinjenog Kraljevstva, Sascha je odao priznanje svojoj umjetničkoj formi.

“Fotografija može povezati ljude s divljinom i potaknuti ih da cijene ljepotu neviđenog prirodnog svijeta. Vjerujem da bolje razumijevanje divljih životinja vodi dubljoj brizi koja, nadamo se, rezultira aktivnom podrškom i većim interesom javnosti za očuvanje“, kazao je ovogodišnji pobjednik.

Zbog sposobnosti skrivanja i kamuflaže, snježne je leoparde nevjerojatno teško uhvatiti objektivom. Fotografiranje dodatno otežava činjenica da ih je iz godine u godinu sve manje na Zemlji, a žive u neravnim i udaljenim staništima. Naime, snježni leopard je suočen s prijetnjama krivolova i gubitka prirodnog staništa pa je danas svega 6500 jedinki u svijetu.

‘Crvena strana prirode’

Među 25 fotografija koje je Prirodoslovni muzej uvrstio u uži izbor od gotovo 39.000 prijavljenih, pojavilo se još nekoliko favorita. Jedna od njih je fotografija španjolske fotografkinje Altune, koja je uspjela uhvatiti leoparda kako u ustima nosi svoj plijen, a uz koji se stisnulo njegovo mladunče. Riječ je o fotografiji koja pokazuje “crvenu stranu prirode“ u zubima i kandžama.

U uži je izbor ušla i fotografija polarnog medvjeda koji se igra u travi u Kanadi.

Fotograf Martin Gregus promatrao je mladunče na obali zaljeva Hudson. Želeći uhvatiti svijet iz kuta mladunčeta, Martin je svoju kameru smjestio na tlo, a zatim je strpljivo čekao na sigurnoj udaljenosti s daljinskim okidačem. Budući da nije mogao točno vidjeti što se događa, Martin je morao procijeniti pravi trenutak kada će medvjed iskočiti u kadar. To je i uspio.

Zagrljene lisice i prkosni lav

Hvaljena je i fotografija nastala na sjevernoj obali Otoka princa Edwarda u Kanadi, na kojoj par crvenih lisica pozdravlja jedna drugu stiskanjem njuške. Sezona parenja crvene lisice je zimi i nije neuobičajeno vidjeti ih zajedno, no ovaj poseban trenutak jedna je od omiljenih slika Brittany Crossman. Za nju je to bio jedan od najnježnijih trenutaka kojima je svjedočila među odraslim lisicama.

Četvrta fotografija koja je ušla u uži izbor je ona Marine Cano koja je fotografirala lava s ožiljkom. Ova fotografkinja iz Španjolske željela je uhvatiti njegov veličanstven i prkosan izgled na tamnoj pozadini te je spustila kameru iz vozila kako bi snimila portret u razini očiju. Rezultat je fantastična fotografija.

Sljedeće izdanje natjecanja trenutačno ocjenjuje cijenjena komisija stručnjaka, a pobjednici će biti otkriveni u listopadu 2023.

PHOTOS BY: Wildlife Photographer of the Year / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.