Ovo osvijetljeno polje nije samo lijepo – ono pomaže uzgoju usjeva

GREEN_300_listici_sredina

Izložba ističe ljepote poljoprivrede

Dugo nakon što sunce zađe na tihoj farmi u nizozemskom gradu Lelystadu, jedno od njegovih polja oživi prekrasnim prikazom crvene, plave i ultraljubičaste LED svjetlosti koja zrači iznad uroda poriluka.

Instalacija koja spaja prirodne ljepote biljaka s futurističkim LED vizualom dio je projekta “Grow” iza kojeg stoji umjetnik i inovator Daan Roosegaarde. Projekt je zamišljen kao homage poljoprivrednicima i potaknuti ih na eksperimentiranje s umjetnim svjetlom u poljodjelstvu na otvorenom.
“Slikari iz 16. i 17. stoljeća bili su opsjednuti nebom, oblacima i svjetlošću iznad Nizozemske. Oslikali su tisuće slika dok nisu savladali tehniku i na platnu predočili predivno nizozemsko nebo. Osjećam se kao da sam dio te tradicije. Oni su koristili platno, a ja 20,000 kvadratnih metara usjeva poriluka”, rekao je umjetnik u intervjuu za Reuters.

Korištenje specijaliziranih LED lampica za pomoć usjevima uzgajanim u staklenicima postalo je uobičajeno, a vertikalne farme u gradovima koje su u potpunosti uzgajaju pomoću LED rasvjete postali su novi trend. Međutim, Roosegaarde kaže da postoji potencijal za korištenje LED-a na otvorenom u ruralnim područjima. Naime, poljoprivrednici i znanstvenici još uvijek otkrivaju “svjetlosne recepte” za pojedine usjeve i istražuju kako izlaganje crvenim i plavim LED svjetlima može utjecati na rast i karakteristike biljke.

LED svjetla, napajana solarnim baterijama, uglavnom povećavaju svjetlost koju biljke dobivaju danju. Roosegaardeov projekt također testira može li kratkotrajno izlaganje nekim valnim duljinama ultraljubičastog svjetla smanjiti potrebu za pesticidima. Kako objašnjava Roosegaarde, specifično ultraljubičasto svjetlo aktivira obrambeni sustav biljaka, a ono što je zanimljivo jest da djeluje na sve usjeve.
Zbog trenutne globalne pandemije objavljen je video koji prikazuje izložbu umjesto planiranih obilazaka uživo. Roosegaarde se nada da će njegovu izložbu ipak uživo vidjeti što više ljudi jer planira projekt odvesti na turneju kroz 40 zemalja.

PHOTOS BY: STUDIO ROOSEGAARDE / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.