Najveća europska farma za vertikalni uzgoj povrća na 14 etaža

GREEN_300_listici_sredina

Inovativan način uzgoja salate, začinskog bilja i kelja

Kao rješenje za uzgoj s malom potrošnjom resursa navode se vertikalne farme na kojima se usjevi proizvode u više razina, najčešće u kontroliranom okolišu. Najveća europska vertikalna farma nalazi se u glavnom gradu Danske.

Prva faza izgradnje nove vertikalne farme Nordic Harvest završena je u prosincu nakon samo šest mjeseci rada. Nakon završne faze koja je u tijeku, objekt će postati najveća europska zatvorena farma za vertikalni uzgoj povrća na 14 etaža u objektu od 7000 četvornih metara, a nalazi se u Kopenhagenu. Uz posebnu tehnologiju tvrtke YesHealth Group, koja upravlja vertikalnim farmama širom Azije i Europe, sadržavat će raznu robotiku, hidroponiku i biti osvijetljena s više od 20,000 LED svjetala pomoću kojih će biljke rasti. Vertikalna farma također će sadržavati pametni softver za obradu podataka koji se prikupljaju kroz više od 5000 pojedinačnih točaka, a integrirane su u proces rada i pakiranja.

Proizvodnja bi trebala započeti u prvom kvartalu 2021. godine, a profitu se nadaju tijekom prve godine poslovanja. Financijske projekcije temelje se na modelu povećanja, pa će se vertikalna farma proširiti s godišnjeg kapaciteta od 200 metričkih tona u prvom tromjesečju 2021. na godišnji kapacitet od 1000 metričkih tona do četvrtog tromjesečja iste godine. Njezin napredak poslužit će kao primjer izvedivosti i uspjeha za rastuću vertikalnu poljoprivrednu industriju.

Kombinirajući tehnologiju koju je tvrtka tijekom posljednjeg desetljeća razvila, nova vertikalna farma sada će omogućiti tvrtki YesHealth Group da iskoristi podatke o klimi i okolišu u Kopenhagenu kako bi poboljšala brzinu i učinkovitost.
“Ovo je presudan korak našeg širenja u Europu i u skladu je s našim globalnim planom širenja, koji smo pažljivo zacrtali za naredne godine”, rekao je u priopćenju Jesper Hansen, direktor poslovodstva YesHealth Group. “YesHealth Group ima vodeću tehnologiju u industriji i operativnu stručnost, a mi odabiremo više regionalnih partnera koji su stručni na lokalnom tržištu poput Nordic Harvest”.
Projekt je važan korak za potencijalnu izgradnju više vertikalnih farmi diljem Europe i Azije, a služi i kao izvor inspiracije za održive sustave koji mogu proizvoditi sigurnu, visokokvalitetnu hranu koristeći manje resursa.

PHOTOS BY: YesHealth Group / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.