0275d8b2-a2cd-450a-98a9-fa43605bcf37

Ovaj se otok pojavio niotkuda, a na njemu su nađeni čudni oblici života

GREEN_300_listici_sredina

Pojava je povezana s vulkanskim erupcijama

Znanstvenici ovo nisu očekivali, očekivali su da će na mjestu gdje se povukao otok pronaći organizme koje obično pronalaze povlačenjem ledenjaka ili cijanobakterije. No, ovdje je bio drugačiji slučaj.

Otok koji se pojavio u Tihom oceanu 2015. godine, a potom ponovno nestao 2022. uslijed vulkanske erupcije, ostavio je znanstvenicima jedinstvenu priliku za istraživanje. Takva je situacija, naime, idealna za proučavanje prvih formiranja ekosustava, odnosno uvid u to kako mikrobi koloniziraju nova područja.
Znanstvenici su sada objavili dokaze o neočekivanoj zajednici mikroba na otoku koji metaboliziraju atmosferske plinove i sumpor, slično organizmima koji se pojavljuju na vrlo različitim staništima, termalnim izvorima na površini ili u morskim dubinama.

Prikupili su 32 uzorka tla s različitih površina na otoku, od onih u blizini mora pa sve do vrha kratera. Na otoku se vrlo brzo pojavio biljni svijet, vjerojatno zahvaljujući sjemenkama u ptičjem izmetu, stoga su se znanstvenici koncentrirali na prikupljanje uzoraka s neobraslih područja, a zatim iz njih ekstrahirali i sekvencirali DNA.

“Nismo to očekivali. Mislili smo da ćemo pronaći organizme koje nalazimo prilikom povlačenja ledenjaka ili cijanobakterije, učestalog kolonizatora. Umjesto toga, otkrili smo jedinstvenu skupinu bakterija koja metabolizira sumpor i atmosferske plinove”, rekao je ekolog Nick Dragone sa Sveučilišta Colorado, prenosi Science Alert.

‘Jedinstvena prilika’ 

U svim uzorcima s kratera pronašli su bakterije i arheje (prabakterije) iako su ti mikrobi bili manje raznoliki od onih iz obližnjih vegetacijskih područja – ali i vrlo specifični. Naime, bilo bi logično da su prvi mikrobi na novom otoku došli iz oceana ili ptičjeg izmeta, ali izgleda da to ovdje nije bio slučaj.

Stručnjaci pretpostavljaju da su se pojavili iz podzemnih dubina. Vjeruju da su se pojavili zbog svojstva povezanih s vulkanskim erupcijama, dakle, puno sumpora i plina sumporovodika. “Mikrobi su bili najsličniji onim pronađenim u hidrotermalnim izvorima, poput Yellowstonea”, kazao je Dragone.

Premda nije rijetkost da se na tom području iznenada formiraju otoci, oni obično ne traju previše dugo. U zadnjih 150 godina Hunga Tonga je tek treća takva kopnena masa koja se pojavila i trajala dulje od godinu dana. “Ovakve vrste vulkanskih erupcija imamo diljem svijeta, ali one obično ne stvaraju otoke. Imali smo stvarno jedinstvenu priliku za istraživanje. Nitko do sada nije tako sveobuhvatno proučavao mikroorganizme na ovoj vrsti otočnog sustava”, dodao je Dragone.

PHOTOS BY: Wikipedia/Damien Grouille, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.