Screenshot 2023-01-30 115341

Dio Tihog oceana postao je ružičast i šokirao prolaznike. Ovo je razlog neobičnoj boji…

GREEN_300_listici_sredina

Postoji jako dobar razlog

Posjetitelji državne plaže Torrey Pines u San Diegu ovaj su tjedan možda mislili da ih oči varaju kada su vidjeli ružičaste valove Tihog oceana. Međutim, postoji dobar razlog ovom nevjerojatnom prizoru.

Istraživanje koje se provodi na plaži u San Diegu privremeno će dio Tihog oceana obojati u žarko ružičasto. Eksperiment je oduševio stanovnike La Jolle u Kaliforniji i posjetitelje plaža prekrasnim nijansama duž njihove obale. Rezultati istraživanje će stručnjacima dati bolju predodžbu o interakciji slatke vode s gustom, slanom morskom vodom.

Osim što će pružiti nevjerojatne prilike za fotografiranje, eksperiment će ostaviti ozbiljan trag u svijetu biologije mora.

“Uzbuđena sam jer ovo istraživanje još nije provedeno i radi se o stvarno jedinstvenom eksperimentu”, izjavila je Sarah Giddings, obalna oceanografkinja Scrippsa i glavna autorica studije. “Okupljamo mnogo različitih ljudi s različitim stručnim znanjima, tako da mislim da će to imati stvarno sjajne rezultate i utjecaje. Kombinirati ćemo rezultate ovog eksperimenta sa starijom terenskom studijom i računalnim modelima koji će nam omogućiti da napredujemo u razumijevanju kako se te perjanice šire”, nastavila je.

Dakle, zašto su znanstvenici obojali ocean u ružičasto? Nije samo zato što vole tu boju

Eksperiment se zove Plumes in Nearshore Conditions ili PiNC. Vode ga Oceanografski institut Scripps UC San Diega i Sveučilište Washington, a financira ga Nacionalna zaklada za znanost. Ispituje kako male količine slatke vode stupaju u interakciju s oceanskom vodom, posebno unutar estuarija i voda u laguni Los Peñasquitos na državnoj plaži Torrey Pines.

Iako je već poznato da slatka voda često donosi sediment, a ponekad čak i zagađivače u oceanske vode blizu obale, nepoznato je kako ona reagira na oceansku vodu gdje valovi pucaju. Prateći ekološki prihvatljivu boju dronovima, senzorima u pijesku, sidrištima duž morskog dna, pa čak i vodenim skuterom s posebnim uređajem koji mjeri fluorescenciju boje, znanstvenici će dobiti bolji uvid u to kako obje vrste vode međusobno djeluju i kako se stvari poput zagađivača i sedimenta šire.

Tijekom eksperimenta bit će ukupno tri ispuštanja boje — prvo se dogodilo 20. siječnja, a ostalo će biti tijekom siječnja i veljače 2023. Dakle, ocean će još neko vrijeme izgledati neobično, ali sve u ime znanosti.

 

PHOTOS BY: https://scripps.ucsd.edu/ / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.