70dc42d97a63a84ed694135db1e737bc

Misterij oceanskih dubina: Neistraženi Izgubljeni grad dom je mnogim životinjama

GREEN_300_listici_sredina

Postoji više od sto tisuća godina

Izgubljeni grad postoji više od sto tisuća godina u oceanskim dubinama. Iako su ga istraživači otkrili 2000. godine, još uvijek je puno misterija koji se vežu uz ovo područje.

Više od 700 metara ispod površine, duboko u oceanskim dubinama, smjestio se Izgubljeni grad. Znanstvenici su ga otkrili 2000. godine, ali do danas predstavlja jednu od najvećih enigmi u povijesti istraživanja. Naime, njegovo hidrotermalno polje najdugovječnije je ventilacijsko okruženje poznato u oceanu. Smjestio se blizu vrha podvodne planine zapadno od Srednjoatlantskog grebena, a smatra se da ondje postoji više od sto tisuća godina.

Veće životinje kao što su rakovi, škampi, morski ježinci i jegulje ovdje su rijetke, ali još uvijek prisutne. Unatoč ekstremnoj prirodi okoliša, čini se da područje vrvi životom, a istraživači smatraju da je vrijedan naše pažnje i zaštite. Ondje ugljikovodici hrane nove mikrobne zajednice čak i bez prisutnosti kisika.

Dok druga hidrotermalna polja poput ovog vjerojatno postoje i drugdje u svjetskim oceanima, ovo je jedino koje su daljinski upravljana vozila do sada uspjela pronaći. Ugljikovodici proizvedeni iz otvora Izgubljenog grada nisu nastali iz atmosferskog ugljičnog dioksida ili sunčeve svjetlosti, već kemijskim reakcijama na dubokom morskom dnu.

Nazvan po grčkom bogu mora 

Za razliku od podvodnih vulkanskih otvora zvanih “crni pušači”, koji su također imenovani kao moguće prvo stanište, ekosustav Izgubljenog grada ne ovisi o toplini magme. Crni pušači proizvode uglavnom minerale bogate željezom i sumporom, dok dimnjaci Izgubljenog grada proizvode do 100 puta više vodika i metana.

Kalcitni otvori Izgubljenog grada također su puno, puno veći od crnih pušača, što sugerira da su bili aktivni dulje, navodi Live Science. Najviši od monolita nazvan je Posejdon, po grčkom bogu mora, a proteže se u visinu više od 60 metara.

Nažalost, znanstvenici nisu jedini koje mami taj neobičan teren. Godine 2018. objavljeno je da je Poljska dobila prava na miniranje dubokog mora oko Izgubljenog grada. Iako u samom termalnom polju nema dragocjenih resursa za iskopavanje, uništavanje okolice grada moglo bi imati neželjene posljedice.

PHOTOS BY: University of Washington, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.