pexels-valiphotos-589802

Ova europska prijestolnica sadi pola milijuna stabala, najviše u svojoj povijesti

GREEN_300_listici_sredina

Učimo od boljih

Samo prošle godine Berlin je posadio gotovo 320 000 stabala, većinom hrastova, javora, lipa, grabova i bukvi.

Glavni grad Njemačke planira ove jeseni posaditi 500 000 mladih listopadnih stabala. Kako su poručili iz gradskog Senatskog odjela za okoliš i zaštitu klime, odlučili su se za hrast, grab, bukvu, lipe, brijest i javor.

Na taj način, žele obnoviti i zaštiti svoje šume koje su sve više ugrožene zbog klimatskih promjena, ali i čestih požara i najezde različitih štetočina.

Sadnja pola milijuna stabala, najviše do sada u njemačkoj prijestolnici, rezultat je programa gospodarenja mješovitih šuma koji je pokrenut još 2012. godine. Od tada je, prema podacima Senatskog odjela za okoliš i zaštitu klime, posađeno oko četiri milijuna mladih autohtonih listopadnih vrsta stabala. Ta brojka odgovara površini od 100 hektara mješovite šume.

‘Štete su posljedica klimatske krize’

Samo prošle godine Berlin je posadio gotovo 320 000 stabala, većinom hrastova, javora, lipa, grabova i bukvi.

Nakon blagog poboljšanja u 2021. godini, stanje berlinskih šuma prošle se godine opet pogoršalo. Prema izvještaju o stanju šuma u Berlinu za 2022. godinu, oštećeno je oko 40 posto šumskih stabala, a to se najviše odnosi na stabla bora i hrasta.

“Štete u našim šumama izravna su posljedica klimatske krize – sve izraženijih suša i porasta temperature. Zahvaćene su sve vrste drveća i stoga poduzimamo učinkovite mjere zaštite klime kako bismo smanjili utjecaj na šume“, poručili su iz Senatskog odjela za okoliš i zaštitu klime.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.