vadim-sadovski-jdcq0r3WxQo-unsplash

Berlin gasi svjetla u pokušaju uštede energije

GREEN_300_listici_sredina

Strah od nestašice

Berlin je odlučio ugasiti svjetla na nekoliko spomenika i povijesnih zgrada u noći sa srijede na četvrtak, u sklopu nacionalnih napora za uštedu energije usred straha od zimskih nestašica.

Oko 200 amblemskih zgrada u glavnom gradu Njemačke, uključujući Stup pobjede, palaču Charlottenburg i gradsku vijećnicu, s vremenom više neće biti osvijetljene noću. “Zbog rata protiv Ukrajine i prijetnje Rusije u pogledu energetske politike, važno je da našu energiju koristimo što je pažljivije moguće”, rekla je Bettina Jarasch, senatorica za okoliš, mobilnost i potrošače u Berlinu.

Grad će uštedjeti na potrošnji energije za 1400 projektora koji se koriste za osvjetljavanje ovih lokacija. Kako bi se zaustavili automatski mehanizmi koji pale svjetla u sumrak, potrebna je ljudska intervencija od zgrade do zgrade, što će trajati nekoliko tjedana. Berlin u početku neće uštedjeti novac kao rezultat te mjere, budući da je trošak intervencije isti kao i 40.000 eura ušteđenih troškova električne energije tijekom jedne godine. Kratkoročno, “učinak uštede energije je odlučujući za mjerenje, a ne čista profitabilnost”, prema dužnosnicima u Berlinu, koji troši oko 200.000 kilovat sati godišnje. Šef države Frank-Walter Steinmeier također je najavio da njegova službena rezidencija u Berlinu, palača Bellevue, više neće biti osvijetljena noću, osim u posebnim prilikama, poput državnih posjeta.

Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza nekoliko je tjedana pozivala na nacionalnu mobilizaciju radi uštede energije, jer su cijene eksplodirale otkako je Rusija napala Ukrajinu. Rusija je nedavno dramatično smanjila opskrbu plinom Njemačkoj – jednom od svojih glavnih kupaca – u sklopu svog stalnog sukoba sa Zapadom, što je potaknulo strahove od zimskih nestašica. U Njemačkoj je pokrenuta kampanja usmjerena na profesionalce i pojedince za promicanje određenih praksi, kao što je smanjenje klimatizacije zgrada, favoriziranje javnog prijevoza ili kupnja tuševa koji troše manje vode. Mnogi veliki gradovi diljem zemlje također su objavili planove za očuvanje energije.

Njemačka je prije rata u Ukrajini kupovala 55% svog plina od Rusije, udio koji je početkom lipnja smanjen na 35%, ali još uvijek ostavlja zemlju na milost i nemilost redukcijama plina koje je odlučila Moskva. Energetska kompanija Gazprom u nekoliko je faza smanjila isporuke plina Njemačkoj na 20 posto kapaciteta plinovodom Sjeverni tok.

PHOTOS BY: unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.