pexels-dids-12431013

Ova biljka raste posvuda, a može preporoditi vaš imunitet, ali i vrt

GREEN_300_listici_sredina

Napravite prirodni insekticid i gnojivo, donosimo recepte

Kopriva djeluje kao prepreka za štetne organizme. Puževi će ju gotovo uvijek izbjegavati, kao i brojne gusjenice. Uz koprive bit će manje krumpirove zlatice, budući da ona ne podnosi žarne dlačice prilikom izlaska i vraćanja u zemlju.

Mnogi ju smatraju najboljom biljkom koju možete imati u vrtu. Kopriva sadrži velike količine klorofila, ali i kalcij, željezo i fosfor te provitamin A i vitamin C. No, osim što pozitivno djeluje na naš organizam, kopriva je poprilično korisna i u vrtu.

Naime, kako navodi Agroklub, kopriva poboljšava imunitet biljaka, a od se mogu pripremati učinkovita priroda sredstva protiv insekata te prirodno gnojivo.

Kopriva djeluje kao prepreka za štetne organizme. Puževi će ju gotovo uvijek izbjegavati, kao i brojne gusjenice. Uz koprive bit će manje krumpirove zlatice, budući da ona ne podnosi žarne dlačice prilikom izlaska i vraćanja u zemlju.

Nadalje, u blizini biljaka koje uzgajamo, kopriva će djelovati stimulativno i poboljšati njihov imunitet, čineći ih pritom otpornima na razne infekcije. Primjerice, uz koprive, rajčice će biti otpornije na plamenjaču koja često uništava ovu biljku.

Korisno gnojivo

Kopriva je korisna i kao prirodno gnojivo. Naime, fermentiranjem se dobiva gnojivo bogato dušikom i drugim korisnim tvarima s kojim se mogu prihranjivati gotovo sve biljne vrste, voće i povrće. Pri tome, od povrća na otopinu ovog gnojiva najbolje reagira rajčica i krastavac. Potrebno je jedna do dvije šalice otopine kako bi osigurali dobar rast, no količina ovisi od razvojne faze biljke.

Mlađim biljkama su potrebne manje količine. Ne treba pretjerivati, jer će u suprotnom doći do pretjeranog razvoja zelene mase. Preporučuje se zalijevanje ponoviti jednom tjedno. Osim toga, različito ukrasno bilje odlično reagira na primjenu ovog gnojiva.

Agroklub pri tome ističe da je potrebno izbjegavati tretiranje mahunarki, kao što su bob, grašak i grah. Ove vrste na korijenu imaju kvržice u kojima se obavlja fiksacija dušika. U njihovom slučaju primjena koprive može izazvati pretjeranu reakciju, formiranja zelene mase i slabog roda. Ista reakcija može se dogoditi i kod primjene na češnjaku i crvenom luku.

Recept 

Kilogram svježe ubrane koprive potopite u deset litara vode i tako ostavite sedam do 15 dana. Fermentacija je završena kada sadržaj prestane pjeniti. Razrijedite ga s vodom u odnosu 1:10 kada zalijevate tlo oko biljaka.

U slučaju da ćete ga koristiti kao folijarno gnojivo omjer otopine i vode je veći, odnosno 1:50. Kada se kombinira sa sljezom i gavezom, potopi u vodu i fermentira, dobiva s odlično prirodno NPK gnojivo.

Koristan insekticid

Osim kao prirodno gnojivo, kopriva se može koristiti i kao odličan prirodni insekticid koji može pomoći u suzbijanju štetnih nametnika. Pri tome, najbolje djeluje na zelene lisne uši, grinje te neke gusjenice.

Ovaj prirodni insekticid najčešće se priprema kao i gnojivo, potapanjem svježe ili suhe koprive u vodu. Razlika je jedino u tome što insekticid stoji najviše do 24 h, jer poslije tog vremena dolazi do razlaganja mravlje kiseline iz žarnih dlačica koja ima insekticidno djelovanje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.