morgane-le-breton-rqIr5yFIaGc-unsplash

Cvijeće koje pčele obožavaju, a vi ga ovog proljeća morate imati u svojem vrtu

GREEN_300_listici_sredina

Korisno i oku ugodno

Prošarajte vaš vrt ovog proljeća ovim prekrasnim cvijećem jer ono nije samo oku ugodno, već ga i pčele naprosto obožavaju.

Proljeće je sada i službeno došlo na naša vrata. Da se priroda budi, svjesni smo već nekoliko dana. U šumama cvjetaju proljetnice, neka drveća kreću dobivati prve cvjetove, a i cvrkut ptica sve je raznolikiji i glasniji. Unatoč još uvijek hladnijim danima, dočekali smo zadnje godišnje doba koje nas dijeli od ljeta. Pravo je vrijeme za uređivanje vrtova i sadnju biljaka, a kada sadite razmislite i o onim biljkama koje će usrećiti pčele, kukce koji nam itekako trebaju i u vrtu, ali i na našoj planeti općenito. Bez obzira na vrstu tla, klimatsku zonu ili izloženost suncu, postoje stotine jednogodišnjih biljaka i trajnica pogodnih za pčele koje možete uzgajati u svom vrtu i omogućiti im da se prehrane. Donosimo vam popis.

Carevo oko ( Coreopsis spp.)

Ili kod nas poznatije i kao djevojačko oko. Otporni na sušu i vole toplinu. Ptice će se hraniti njihovim sjemenkama, dok oprašivače privlače njihovi cvjetovi koji dugo cvjetaju. Coreopsis dolazi u raznim bojama, obično žutim ili crvenkasto-narančastim. Cvjetanje može početi već u kasno proljeće. Odmaknite cvjetove kako biste potaknuli drugo cvjetanje, ali dopustite nekima da odu u sjeme kako bi se sami zasijali.

Vučika (Lupinus spp.)

Većina vučika koji se prodaju u vrtnim centrima su hibridi. Lupine koje cvjetaju rano u ljeto, ne presađuju se lako, ali se lako sami siju, stoga im dajte prostora za rast i ostavite ih gdje jesu.

Svilenice (Asclepias spp.)

Ili kako ga još neki nazivaju cigansko perje. Ovaj je cvijet i domaćin larvi leptira monarha, iako su sve vrste pogodne i za pčele. Pustite ih da se sami siju, jer ne vole da se dijele ili presađuju.

Kadulja (Salvia spp.)

Kadulje dolaze u jednogodišnjim i višegodišnjim oblicima, a gotovo sve su privlačne pčelama. Biljka obična kadulja (S. officinalis) je trajnica koja se često uzgaja kao jednogodišnja, ali prave trajnice uključuju azurno plavu kadulju (S. azurea) i livadsku kadulju (S. pratensis), koje cvjetaju sredinom do kasnog ljeta.

Metvulja (Monarda spp.)

Ova dugo cvjetajuća trajnica popularna je među kolibrima, leptirima, kao i, naravno, pčelama. Podijelite kolonije kako biste ih držali pod kontrolom ako istiskuju druge vrste.

Ehinaceja (Echinacea spp.)

Čest su prizor u prerijama i u vrtovima. Njihovi su ljubičasti (ili ponekad bijeli) cvjetovi u obliku tratinčice s karakterističnim središtima u obliku jastučića. Echinacea je također ime poznato i travarima. 

Mirisna kopriva (Agastache spp.)

Trajnica koja može stvarati grudice koje se samosijaju, a također se i samorazmnožavaju širenjem podzemnog korijena. Njihovi skoro metar dugi klasovi cvjetaju od lipnja do rujna, privlačeći kolibriće, leptire i pčele. Osušite cvijeće za dodavanje u potpourri ili koristite rezano cvijeće u aranžmanima.

Lobelija (Lobelia spp.)

Popularna je jednogodišnja biljka koja se uzgaja zbog kaskadnog cvjetanja, ali ta vrsta je porijeklom iz Južne Afrike. Sjevernoamerički domoroci uključuju veliku plavu lobeliju (L. siphilitica) i kardinalski cvijet (L. cardinalis), koji rastu uz močvare, potoke ili ribnjake, Cvjetat će sredinom do kasnog ljeta.

Suncokreti (Helianthus spp.)

Biljku koju ne treba posebno predstavljati. Cvjetat će u kasno ljeto, privlačeći pčele na svoj pelud, zatim ptice i male sisavce u svoje sjemenke.

Zlatnica (Solidago spp.)

Unatoč uobičajenoj zabludi, zlatnice ne uzrokuje peludnu groznicu, pa neka pčele uživaju u svom kasnom ljetnom cvatu.

PHOTOS BY: Unsplash, Wikipedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.