annie-spratt-4CQ3sEkV-TE-unsplash

Domaće biljke i zašto su važne za naš okoliš

GREEN_300_listici_sredina

Autohtonost je važna

Iako mnogi od nas vole i žele u svom vrtu ili balkonu vidjeti neku egzotičnu biljku, evo zašto je važno držati se domaćeg i autohtonog.

Iako često u svom vrtu ili domu žudimo za neobičnim i egzotičnim biljkama, domaće biljke koje su rasprostranjene na našem području ipak su ekološkiji i pametniji odabir. Važnost takvih biljaka je neosporiva na nekoliko razina, a da nekih nismo ni svjesni kad se odlučujemo za sadnju. No, za početak znate kakve su to domaće biljke? Riječ je, naime, o autohtonim biljkama koje rast u određenoj regiji. Dobro su navikle na klimu, dostupnost tla i vode. Rastu i umiru u vezi s vremenom i promjenom godišnjih doba. Domaće biljke rastu na istom području već jako dugo i savršeno su se priviknule na uvjete. To njihov dom. Upravo je zato velika važnost da i ostanu na autohtonom području. Donosimo vam i razloge zašto.

Prirodno zdravlje biljaka

Domaće biljke su imune na mnoge prilike, odnosno neprilike. Uspijevaju u svom prirodnom okruženju. Stoga su otpornije na bolesti, sušu, pa čak i na požar u nekim slučajevima.

Oplemenjuju tlo

Domaće biljke unose ravnotežu u tlo tako što uzimaju samo ono što im treba i vraćaju kada se razgrade. Utoliko pridonose zdravlju tla oslobađanjem hranjivih tvari.

Privlače oprašivače

Svi smo upoznati s razlozima zbog kojih su nam potrebni oprašivači. Bez njih bi nam nedostajala jedna trećina naše zalihe hrane. Što više načina možemo privući oprašivače, to bolje. Možete podržati oprašivače s hotelima za šišmiše, leptire i ptice i pčelinje košnice, te prirodnim biljkama za poticanje oprašivanja.

Smanjene potrebe za vodom

Domaće biljke zahtijevaju znatno manje vode od biljke koja je preseljena u regiju u kojoj nije autohtona. Vraća se u prirodno stanje ekosustava dajući izvornim biljkama ono što im je potrebno. Ne samo da vam to štedi vrijeme i novac, već su biljke koje uspijevaju bez pretjeranog zalijevanja prijatelj okoliša.

Nema potrebe za gnojivima i insekticidima

Nakon što shvatite odnos između domaćih biljaka i njihovog prirodnog okoliša, lako je shvatiti zašto gnojiva i insekticidi nisu potrebni. Sadnja autohtonih biljaka znači čuvanje kemikalija od onečišćenja zraka i vode.

Manje košnje

Ako imate u vrtu posađeno domaće bilje, onda to znači da nema potrebe ni za konstantnom košnjom koja ako koristite kosilicu na gorivo zagađuje okoliš. Uživajte u biljkama, a po potrebi, kosilicom uredite smo ono nužno.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.