bakterija plastika naslovna

Otkrili je na smetlištu: Bakterija, koja se hrani plastikom, mogla bi riješiti problem otpada

GREEN_300_listici_sredina

Ni recikliranje ne rješava problem

Nakon posve slučajnog otkrića bakterije koja iz plastike izvlači ugljik i koristi ga kao hranu, znanstvenici daju nadu da postoji rješenje za plastični otpad koji doslovno guši naš planet.

Plastični otpad je jedan od najvećih ekoloških problema na Zemlji, a recikliranje i rastavljanje plastike još uvijek nije riješeno na odgovarajući način. Kakvoća plastike degradira svakom novom upotrebom, a na kraju se više ne može niti reciklirati, a otpad ostaje.

No što biste rekli na to da postoje bakterije koje se hrane plastikom? Zar ovo ne bi bilo revolucionarno otkriće i najbolje rješenje za problem plastičnog otpada?

Još davne 2001. godine grupa japanskih znanstvenika na smetlištu je otkrila organizam koji do određene mjere razgrađuje plastiku. Na plastičnom otpadu pronaši su sluzavi sloj, a nakon analize u laboratoriju otkrili su da je riječ o bakteriji koja iz plastike izvlači ugljik i koristiti ga kao hranu, pritom je razgrađujući.

bakterija koja se hrani plastikom

Znanstvenik Kohei Od i njegov tim ovoj su bakteriji nadjenuli ime Ideonella sakaiensis pa su pokrenuli niz istraživanja u cilju da ovu bakteriju primijene za omekšavanje materijala poput poliestera. Njihova studija tek je prihvaćena i objavljena 2016. u časopisu Science, ali postojao je prigovor znanstvene zajednice da ova bakterija ne razgrađuje plastiku dovoljno brzo.

No, prema riječima Andyja Pickforda, profesora molekularne biofizike na Sveučilištu u Portsmouthu, ako bi se poradilo na razvijanju enzima iz ove bakterije, a koji bi imao sposobnost brže i kompletnije razgradnje plastike, ovo bi bilo revolucionarno otkriće za rješavanje plastičnog otpada. “Enzim Ideonelle zapravo je vrlo rano u svom evolucijskom razvoju”, tvrdi Pickford, što bi značilo da potoje velike šanse da u doglednim godinama dođe u fazu primjenjivosti.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.