pexels-cottonbro-studio-10609765

Glitter sjajila za usne, sjenila za oči i lakovi za nokte odlaze u povijest? Europska komisija zabranjuje šljokice

GREEN_300_listici_sredina

Sve zbog mikroplastike

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana.

Šljokičasta sjenila, sjajila i lakovi za nokte mogli bi otići u povijesti nakon odluke Europske komisije kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode.

To bi moglo izazvati velike akcijske cijene takvih proizvoda koji su već stavljeni na tržište.

Riječ je o mjeri koja je u skladu sa zakonima Europske unije o kemikalijama (Uredba REACH) kojima se ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima.

Pri tome, ta se mjera ne odnosi isključivo na kozmetiku, već i na širu industriju.

‘Popis je dugačak’

“Upravo smo primili mail od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. listopada povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku. Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice nego i razni drugi dijelovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikuri, a trenutno su vrlo popularni na tržištu”, kazala je Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizirane za art, hobby i frizerski asortiman, a prenosi Index.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš. Zabranit će se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri uporabi. Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prijelazna razdoblja, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative..

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.