Otkrijte zašto biste trebali posjetiti Dolomite barem jednom u životu. Ili više puta…

GREEN_300_listici_sredina

Za ljubitelje planinarenja i drevnih legendi

Istinski ljubitelji planinarenja, oni koji svaki svoj slobodan trenutak vole provoditi u šumu i u planinama, ljeti ne pakiraju kupaći kostim i ručnik za plažu, nego bježe u brda. Nakon još jednog toplinskog vala ovog ljeta, odlučili smo tako željeno osvježenje potražiti po prvi put u Dolomitima.

Odluka da ljetni godišnji provedemo u Južnom Tirolu u Italiji dogodila se upravo na jednom planinarskom izletu. Otišli smo u Gorski kotar kako bismo se rashladili u goranskoj šumi, no i tamo nas je dočekala nesnosna sparina. I dok smo se preznojavali, ne zbog težine uspona nego vremena, kolegica planinarka je spomenula kako se prošlo ljeto tako lijepo osvježila u Dolomitima. U tom trenutku smo promijenili sve planove i za koji tjedan smo se našli podno velebnih planina na 15 stupnjeva. Kako je to bio naš prvi posjet Dolomitima, veoma detaljno i, slobodno mogu reći, studiozno sam pristupila slaganju plana puta. Jedna fotografija za drugom, jedan video za drugim… Zaljubila sam se već samo i preko ekrana. I onda sam se napokon našla u srcu Dolomita. Niti jedna fotka vas ne može pripremiti na te velebne, grandiozne, nestvarne i posve savršene prizore prirode.

Dolomiti zimi privlače ljubitelje zimskih sportova, dok su ljeti prava hiking & biking meka. No, Dolomiti nisu samo moćne planine, zelene livade i raskošne šume, ovaj kraj skriva i bogatu povijest i brojne legende.Dolomiti su 2009. proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Na tom području se nalazi čak 21 vrh koji je viši od 3.000 m nadmorske visine. Najviši vrh nalazi se na Marmoladi, od milja nazvana “Kraljicom Dolomita”, na 3.343 metara nadmorske visine. Planine u Dolomitima imaju nadimak “Blijede planine”. Naime, u pitanju je poseban tip karbonatnih stijena zbog kojih planine u ovom dijelu Italije imaju svoj karakterističan oblik i boju. Struktura dotičnih stijena lako puca zbog čega ćete u Dolomitima vidjeti mnogo šiljaka na vrhovima planina.

Kada smo za vrijeme kišnih dana (a bilo ih je, stoga se za Dolomite i tijekom ljetnih mjeseci pakirajte kao za hladnu i kišnu jesen) posjetili jedan muzej, doznali smo kako je područje Dolomita u davnoj prošlosti, prije okvirno 250 milijuna godina, bilo pod tropskim oceanom. Iz oceana su se uzdigli “morski grebeni”, a i dan danas u stijenama možete vidjeti podvodne fosile.

Jezera Dolomita skrivaju brojne legende

Dolomiti imaju pregršt jezera, a mnogi od njih se smatraju među najljepšima, ne samo u Europi nego i u svijetu. Najpopularnije jezero je bez premca Lago di Braies kojeg nazivaju “Perlom Dolomitima”, no moj osobni favorit je Lago di Sorapis čija tirkizna boja hipnotizira. Popularna prirodna atrakcija je i jezero Lago di Carezza koje se naziva i “Dugino jezero”. Ova jezera ne privlače posjetitelje samo svojom ljepotom nego i svojim legendama. Lago di Braies je prema staroj priči magični prolaz u podzemni svijet drevnog naroda Fanes koji se uz pomoć svicaza povukao s površine zemlje nakon što je svoj narod izdao kralj gladan moći. Legenda govori da kraljica i njena kći jednom godišnje za vrijeme punog mjeseca na čamcu kruže jezerom i čekaju povratak svog kraljevstva.

Lago di Sorapis je nastalo nakon što je nestašna kćer Misurina dobrog i voljenog kralja Sorapisa ukrala magično vilinsko zrcalo. Vila kralja pretvara u planinu Sorapis, a kćer tada shvaća što je njena sebična odluka učinila te svojim suzama stvara jezero iznad koje se i dan danas nadvija, a na površini zrcali, planina Sorapis. I Lago di Carezza ima legendu koja priča o nastanku njegove specifične boje. U jezeru je živjela prelijepa nimfa koja je često na njegovoj površini pjevala. Jednog dana ju je ugledao čarobnjak Masare koji ju je odmah poželio posjedovati. No, što god je on učinio, nimfa bi pobjegla. Za savjet se obratio vještici Langwerdi koja mu je predložila da se preruši u trgovca nakitom te nimfu očara dragim kamenjem koje je sačinjeno od duge. Čarobnjak svojom magijom stvara drago kamenje, a prelijepa nimfa biva zadivljena duginim bojama. Međutim, čarobnjak je bio toliko uzbuđen da je zaboravio prerušiti se. Nimfa ga je uočila, bježi u jezero iz kojeg više nikad nije izašla. Čarobnjak je bio toliko bijesan da razbija drago kamenje koje pada na dno Lago di Carezza te dan danas svjetluca svojim magičnim bojama.

Ledena mumija stara 5.300 godina

U Dolomitima, točnije u gradu Belluno, svi ljubitelji mumija će doći na svoje. U muzeju u centru grada počiva Ötzi, poznat kao Ledeni čovjek. U pitanju je ledena mumija koja je stara oko 5.300 godina, a pronađena je početkom 90-ih u ledenjaku Similaun na visini od 3.200 metara nadmorske visine. On je prvi prapovijesni čovjek koji je pronađen s očuvanom svakodnevnom odjećom i obućom.
Dolomiti obiluju dvorcima koji predstavljaju idealan bijeg od česte kiše, a u njihovim zidinama ćete otkriti bogatu povijest nekadašnjih stanovnika, ali i doznati mnogo toga o drevnom narodu Ladinu te se pobliže upoznati s nastankom i razvojem Dolomita kroz stoljeća.

Prvi svjetski rat obilježio je Dolomite

Dolomiti su dom ferata. Naime, u ovom području su se za vrijeme Prvog svjetskog rata odvijale mnogobrojne bitke, a talijanska vojska je kreirala osigurane puteve kako bi se bolje obranila od neprijateljske vojske te dobila pristup preglednim točkama. Tako su postavljene metalne stepenice, sajle, lanci, klinovi i viseći mostovi koji su dobili naziv “željezni putevi”, odnosno danas poznati kao “via ferrata”. No, nisu samo iz Prvog svjetskog rata ostale ferate. I dan danas na brojnim lokacijama možete istražiti bunkere, tunele i razne vojne punktove. U Dolomitima možete potražiti i muzeje na otvorenom i zatvorenom u kojima ćete otkriti kako je bilo boriti se u tako surovim uvjetima.

Raj za planinare

Naravno, Dolomiti prvenstveno privlače planinare. No, Dolomiti u isto vrijeme nude pregršt staza i sadržaja za sve oni koji tek otkrivaju čari planinarenja. Lagane i jednostavne staze prilagođene su za sve uzraste, a mnogobrojne žičare odvest će vas sve do vrha gdje ćete ostati bez daha. Nekad i doslovno. S druge strane tu su zanimljive i izazovne staze za sve one koji imaju dosta kilometara u svojim gojzericama. A kada se umorite, bilo da ste prohodali pet ili 15 kilometara, mir potražite samo ležeći na zelenoj livadi s pogledom na jedan od mnogobrojnih vrhova. Prepustite se trenutku i osjetite istinsku sreću.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.