milos-prelevic-2xuiab6o-qc-unsplash

8 bizarnih činjenica koje niste znali o koraljnim grebenima: Najveći se nalazi u Australiji i vidljiv je iz svemira

GREEN_300_listici_sredina

Nepoznati detalji važnih podvodnih ekosustava

Oni su životinje, mogu se micati i jedu ribe. Samo su neke od bizarnih činjenica o koraljnim grebenima koje možda niste znali, a mogle bi vas iznenaditi. Već znate da su koraljni grebeni prekrasni, ali oni su mnogo više od toga.

Koraljni grebeni, ti prekrasni prizori na dnu oceana vjerojatno su vas u životu barem jednom oduševili, no činjenica jest da o njima znamo vrlo malo. Ne samo da su lijepi, već su koraljni grebeni ključni za naš ekosustav. Koliko su važne prašume diljem svijeta, tako je i koraljni greben od velike važnosti ne samo za morska bića nego i za sve ostale. Oni su morski ekosustav na kojeg baš kao i na kopnu, utječu brojni čimbenici i važno je očuvati ih. No, koliko ste zapravo dobro upoznati s time što su zapravo koraljni grebeni, čime se hrane, i još mnogo toga? Odgovore donosimo u nastavku.

Koralji su životinje, a ne biljke

Iako mnogi misle kako se radi o biljkama, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) objašnjava da su koralji životinje jer ne proizvode vlastitu hranu kao biljke. Možda djelomično izgledaju poput biljaka jer su ukorijenjene na dnu oceana, ali sačinjene su od tisuća polipa ili sićušnih koraljnih stvorenja.

koraljni grebeni

Koralji jedu male ribe i planktone

Ako ste koralj smatrali biljkom, ideja da se hrani može zvučati čudno. Koraljni polipi imaju žarke stanice koje bodu plutajuće biljke, plankton i ribu. Koraljni polipi također imaju usta i želudac, pomoću kojih jedu ono što ulove. Postoje i alge koje žive unutar koralja i iskorištavaju sunčevu svjetlost da hrane koralje.

koraljni grebeni

Koralji se mogu micati

Iako smo skloni zamišljati koraljne grebene kao stabilne i nepomične, koralji se mogu kretati tijekom stadija ličinke ili dok su bebe. Jaje i spermiji koralja tvore “sićušne bebe koje plivaju kao ličinke koralja”, a zatim su ti “plivači” nošeni na oceanskim strujama dok ne pronađu dobro mjesto i trajno se pričvrste.

Koraljni grebeni

Koralji su bitni za veliki dio morskog života

Zdravi koraljni grebeni nisu samo lijepi za ronjenje oko njih, već oni podržavaju oko 25 posto svih morskih života, prema EPA-i. Više od 4000 vrsta riba ovisi o koraljnim grebenima tijekom svog života. Osim toga, približno milijarda ljudi ima koristi od hrane, zaštite obale i prihoda od turizma koje nude koraljni grebeni.

koraljnim grebenima

Koraljni grebeni ključni za neke lijekove

Prema Savezu za koraljne grebene, koraljni grebeni ljudima pružaju ljekovita svojstva. Organizmi na koraljnim grebenima proizveli su kemijske spojeve koji se koriste u liječenju kardiovaskularnih bolesti, čira, leukemije, limfoma i raka kože.

Koraljni grebeni

Koraljni grebeni rastu vrlo sporo

Nacionalna oceanska služba kaže da masivni koralji rastu samo oko 0,3 do 2 centimetra godišnje, a razgranati koralji narastu i do 10 centimetara godišnje. To znači da su potrebni deseci tisuća godina da se formira koraljni greben, a 100.000 do 300.000 godina da se formiraju barijerni grebeni i atoli.

koraljnim grebenima

Neki su koralji otporniji na klimatske promjene

Neki koraljni grebeni bolje su podnijeli rastuće temperature s obzirom na to da većini grebena prijeti izumiranje. Ovi koralji vjerojatno ovise o algama koje su također otpornije na toplinu.

Koraljni grebeni

Veliki koraljni greben vidljiv je čak iz svemira

Najveći sustav koraljnih grebena na svijetu, Veliki koraljni greben kod Australije, toliko je velik da je vidljiv iz svemira. Ima više od 3000 pojedinačnih grebena i pokriva oko 133 000 četvornih milja.

Koraljni grebeni

PHOTOS BY: Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.