milos-prelevic-2xuiab6o-qc-unsplash

Koraljni grebeni možda se više nikada ne oporave. Razlog – svjetlosno onečišćenje koje ih ‘ometa’

GREEN_300_listici_sredina

Potvrdilo najnovije istraživanje

Vrijeme razmnožavanja koralja ključno je za održavanje i oporavak grebena, osobito nakon masovnih izbjeljivanja i drugih razornih događaja. Ako se razmnožavaju u krivo vrijeme, što je potaknuto mjesečevim ciklusom, ono može biti neuspješnije. Drugim riječima, manje su šanse da će nastati novi koralji.

U povijesti života na zemlji, organizmi su se oslanjali na svjetlost sunca, mjeseca i zvijezda kako bi se orijentirali, što je funkcioniralo dobro sve do pojave električne rasvjete koja je izazvala velike količine svjetlosnog onečišćenja.

Sada, nova studija sa Sveučilišta u Plymouthu dodaje još jedno turobno otkriće o tome kako svjetlosno onečišćenje utječe na život na Zemlji. Naime, znanstvenici su došli do zaključka da svjetlost koja dolazi od javne gradske rasvjete “vara“ koraljne grebene da se razmnožavaju izvan svog optimalnog vremena kada bi se inače razmnožavali.

“Koraljni grebeni su među najraznolikijim, ekonomski važnim i najugroženijim ekosustavima na planeti”, napisali su autori studije, a prenosi Treehugger.

Potpuni gubitak koralja

“Događaji masovnog izbjeljivanja uzrokovani klimatskim promjenama, uništavanjem staništa, ribarstvom i onečišćenjem uopće, znatno su smanjili pokrivenost koraljnog grebena od 1950-ih”, upozoravaju stručnjaci te ističu:

“Očekuje se potpuni gubitak tropskih koralja u sljedećih 100 godina.”

Koristeći kombinaciju podataka o svjetlosnom onečišćenje te uz pomoć promatranja koralja, istraživači su po prvi put uspjeli dokazati da se koralji izloženi noćnom umjetnom svjetlu razmnožavaju jedan do tri dana bliže punom mjesecu, u usporedbi s onima na neosvijetljenim grebenima.

Taj pomak može smanjiti preživljavanje i uspješnost oplodnje gameta i genetsku povezanost između obližnjih osvijetljenih i neosvijetljenih sustava grebena, objašnjavaju znanstvenici.

‘Ključni za zdravlje oceana’

“Koralji su ključni za zdravlje globalnog oceana, ali ih ljudska aktivnost sve više oštećuje. Ova studija pokazuje da na njih ne utječu samo promjene u oceanu, već i kontinuirani razvoj obalnih gradova“, kazao je glavni autor studije, Thomas Davies, predavač zaštite mora na Sveučilištu u Plymouthu.

Vrijeme razmnožavanja koralja ključno je za održavanje i oporavak grebena, osobito nakon masovnih izbjeljivanja i drugih razornih događaja. Ako se razmnožavaju u krivo vrijeme, što je potaknuto mjesečevim ciklusom, ono može biti neuspješnije. Drugim riječima, manje su šanse da će nastati novi koralji.

“Ako želimo ublažiti štetu koju to uzrokuje, možda bismo mogli odgoditi uključivanje noćne rasvjete u obalnim regijama kako bismo osigurali da prirodno tamnije razdoblje između zalaska sunca i izlaska mjeseca, koje izaziva razmnožavanje, ostane kako je i prirodno”, kazao je Davies .

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.