Ft7PbDLXwAAINaV

Otkriven je novi koraljni greben! Prostire se na čak dva kilometra

GREEN_300_listici_sredina

Malo dobrih vijesti!

Otkriven je novi, do sada nepoznati, koraljni greben s bogatim morskim svijetom. Proteže se na gotovo dva kilometra!

Znanstvena ekspedicija otkrila je dosad nepoznat koraljni greben s bogatim morskim životom u blizini ekvadorskog otočja Galapagos, priopćilo je tamošnje ministarstvo okoliša.

Kako navodi CNN, novootkriveni greben ima više od 50 posto živih koralja. Riječ je o velikom otkriću budući da su znanstvenici vjerovali da je jedini greben na tom području, koji je preživio vrijeme El Nina 1982. i 1983. godine, bio greben Wellington, uz obalu otoka Darwin.

No novo otkriće pokazuje da su ostali koralji opstali.

‘Galapagos nas opet iznenađuje’

“Znanstvena ekspedicija otkrila je prvi u potpunosti netaknut koraljni greben na vrhu podmorske planine na dubini od 400 metara, dugačak otprilike dva kilometra. Galapagos nas opet iznenađuje”, izvijestio je ministar okoliša Jose Davalos na Twitteru.

Stuart Banks, znanstvenik specijaliziran za područje mora u Zakladi Charles Darwin, koji je sudjelovao u ekspediciji, istaknuo je da je novootkriveni koraljni greben star najmanje nekoliko tisuća godina.

“Na globalnoj razini ovo je vrlo važno otkriće s obzirom na to da su brojni koraljni sustavi uništeni“, objasnio je Banks.

Ova južnoamerička država prošle je godine proširila morski rezervat Galapagos za još 60.000 četvornih kilometara, a ranije je proširen za 138.000 četvornih kilometara.

Svrha proširenja je zaštititi ugrožene migratorne vrste između Galapagosa i otoka Cocos u Kostariki.

PHOTOS BY: National park Galapagos, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.