Sir David Attenborough, English broadcaster and naturalist, at his home in Richmond, Borough of Richmond upon Thames, England UK

Opraštamo li se od Davida Attenborougha? Novi serijal posljednji je koji snima na terenu

GREEN_300_listici_sredina

Gotovo je s putovanjima, ali ne i planovima

Čini se kako legendarni prirodoslovac i omiljeno televizijsko lice sir David Attenborough zbog svoje iznimne volje za radom i istraživanjem uspješno odolijeva mirovini, no 96-godišnji Britanac kako pišu strani mediji, više neće snimati na lokacijama i putovati svijetom. Planova za svoje serijale još uvijek ima, no novi serijal "Divlji otoci" kojeg je snimao po rodnoj Britaniji izgleda je posljednji u kojem on putuje s cijelom ekipom.

Od Papue Nove Gvineje pa sve do Černobila i Kenije, ovo su samo neke od destinacija na koje nas je, dok smo mi bili zavaljeni u naslonjač dnevnog boravka vodio legendarni David Attenborough, a kako najavljuju strani mediji, zadnji serijal koji izlazi, mogao bi biti posljednji u kojem je ovaj 96-godišnji prirodoslovac putovao i snimao na terenu.

“Nije daleko. To je dom.”

Sljedeći tjedan, kada se sir David na male ekrane s novom serijom na njegovom domaćem terenu, to će biti ne samo njegova prva značajna serija o prirodoslovlju Britanije i Irske, nego će, doznaje Observer, vjerojatno biti i posljednji put da snima na lokacijama. Petodijelna BBC-jeva serija, “Divlji otoci”, označit će prekretnicu u snimanju prirodoslovnih dokumentaraca u Britaniji i Irskoj.

“Dramatično i prekrasno. Ne nalazi se daleko. To je moj dom”, istaknuo je u najavi rođeni Britanac. Od lova na tuljane orke kod Shetlanda do londonskih parkova u kojima ćemo gledati omiljeno televizijsko lice koje nas već desetljećima oduševljava otkrivanjem prirodnih ljepota svijeta.

Sir David Attenborough

Ne ide u mirovinu, ali neće više putovati

Po mnogočemu je ovaj serijal poseban. Naime, “Divlji otoci” će također biti njegov prvi istup ispred kamere na lokaciji još od “Green Planeta” koji je snimljen prije četiri godine. Iako njegova obitelj i upućeni kažu da ne ide u mirovinu, pretpostavlja se da je David već neko vrijeme prestao putovati u inozemstvo.

Glasnogovornik Attenborougha rekao je medijima da on ima još mnogo stvari u planu i da definitivno neće odstupiti, ali isto tako ovo je možda posljednji put da on sudjeluje u snimanju na lokacijama.

Lakoća postojanja

Producenti serije, rekli su da je on od samog početka pristao sudjelovati u novom serijalu, a kasnije je došla i ideja da on bude u kadrovima.

“Osjećali smo da sir David ima jedinstvenu perspektivu zbog svoje dobi, o tome kako su se britansko selo, gradovi i priroda promijenili tijekom njegova života,” rekao je za Observer producent serije Alastair Fothergill, koji s Attenboroughom radi već 35 godina.

“Uvodi nas svaku epizodu i zatvara uvodnu i posljednju epizodu s vrlo snažnim prilozima o činjenici da je ovo naš dom i da je naša odgovornost pokušati obnoviti prirodu”, dodao je.

Attenborough je posebno uživao putujući dvaput na otok Skomer, kraj zapadne obale Walesa, prošlog ljeta, rekao je Fothergill, a njegova volja i snaga poprilično je nevjerojatna i u ovim godinama.

“Ima oko 67 strmih stepenica od mjesta gdje siđete s broda do trenutka kada stignete do prve staze na vrhu otoka. Za sve nas, posebno s našim vrlo teškim kompletom fotoaparata, ti su koraci bili svojevrsni izazov, ali David je prohodao to s lakoćom unatoč svojim uskoro 97 godina”, istaknuo je producent serije.

PHOTOS BY: Instagram, Guliver image, Youtube screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.