Obožavate šetnicu Lungomare u Opatiji? Donosimo vam i druge predivne lokacije za šetnju na Kvarneru

GREEN_300_listici_sredina

Magični prizori

Lungomare je definitivno najpoznatija i najpopularnija šetnica uz more na kvarnerskoj obali. No, ovaj dio Hrvatske ima brojne uređene šetnje koje predstavljaju divan boravak u prirodi, pružaju mogućnost kupanja na nekoj od plaža i čisto uživanje uz predivne poglede. 

Ima nešto tako magično u šumu valova, mirisu moru i pogledu na pučinu. Šetnice uz more smiruju, pročišćuju, spajaju nas ponovno s prirodom i kao da brišu sav nagomilani stres. Jedna od najpoznatijih šetnica uz more je Lungomare na Kvarneru. Šetnica Franje Josipa l. spaja pitoreskno mjesto Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovra te je postala svojevrsni simbol Opatije. No, Kvarner skriva i druge predivne šetnice koje čekaju da ih otkrijete. 

Šetnica u Kostreni

U samoj blizini Opatije nalazi se još jedna uređena šetnica uz more na kojoj se nalaze beach barovi s najljepšim pogledom, restorani i plaže koje zovu na cjelodnevno uživanje. Unatoč tomu što se na šetnici nalaze ugostiteljski objekti, ipak ćete dobiti dojam da ste se otisnuli u prirodu, daleko od grada. 

U pitanju je oko tri kilometra duga šetnica u Kostreni koja je udaljena svega par minuta vožnje automobilom iz Rijeke. Kostrena je inače mjesto koje je poznato po svojoj dugoj pomorskoj tradiciji, a u njoj i dan danas žive brojni kapetani i pomorci. Stoga je posve shvatljivo da i Kostrena ima predivnu šetnicu uz more. 

Rajska cesta, otok Krk

Mnogi takozvanu Rajsku cestu ili Rajski put nazivaju jednom od najljepših šetnica ne samo na Kvarneru nego i na cijelom Jadranu. Izgradnju ove šetnice, koja se proteže od kupališta Haludovo prema Njivicama, pokrenulo je Kupališno povjerenstvo Malinske 1934. godine, a za javnost je otvorena četiri godine kasnije.

Zanimljivo je istaknuti kako su vlasnici zemljišta redom svoje parcele bez ikakve naknade ustupili na korištenje te dopustili sadnju borova. Ukupna dužina šetnice od kupališta Haludovo prema Njivicama iznosi 1.900 metara. 1953. godine je šetnica jednim dijelom produžena prema Njivicama, a najnovije uređenje i proširenje započelo je 2015. godine.

Šetnica Vitalnosti, otok Lošinj

Šetnica Vitalnosti je uređena staza uz more koja povezuje Mali i Veli Lošinj. Staza je betonirana i vodi istočnim dijelom otoka kroz uvale Kadin, Zagazinjine i Bojčić, do male ribarske lučice Sv. Martin – najstarijem dijelu Malog Lošinja, gdje su se doselili prvi stanovnici otoka Lošinja, u 12. stoljeću.

Nastavlja se preko brda Ruža do uvale Valdarke. Uskoro se pogled otvara na otvorenu počinu i prema otocima. Ova predivna šetnica otkriva sve ljepote otoka, a kristalno plave uvale naprosto zovu da napravite pauzu u obliku kupanja. Ova staza je izuzetno mirisna i obiluje biljkama. Preko uvale Valeškura staza vodi do hotela Punta i kupališta te do Velog Lošinja. Staza je u cijelom potezu duga 7 kilometara, većinom je betonirana, a na manjem dijelu je zemljana. 

Šetnica Klenovica-Smokvica, blizina Novog Vinodolskog

Ribarsko mjesto Klenovica je udaljeno osam kilometara od Novog Vinodolskog.  More je ovdje izuzetno čisto, a plaže naprosto zovu na uživanje. Nekoć je na ovom području, sudeći po broju tunolovki, tunolov bio od velike važnosti.

Tijekom 50-ih godina su tunolovke uklonjene, no danas se nalazi jedna na otočiću sv. Antona koji danas izgleda poput poluotoka, no zapravo su mještani put do njega nasipavali ogromnim grotama kamenja. U šetnji uz more možeš uživati od Klenovice pa sve do Smokvice. Šetnica je duga oko tri kilometra.

PHOTOS BY: Mija Dropuljić/Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.