Hrabra majka odvela djecu na put oko svijeta da zapamte sve ljepote majke prirode prije nego izgube vid

GREEN_300_listici_sredina

Priča o obitelji koja se ne predaje

Kanađanka Edith Lemay, majka četvero djece koja će zbog genetičke bolesti izgubiti vid govori ekskluzivno za Green.hr. Doktori su joj predlagali da djeci pokazuje životinje u slikovnicama kako bi popunila njihovu vizualnu memoriju, a ona je odlučila pokazati im životinje uživo! Proputovali su pola svijeta, bez ikakvog luksuza, potpuno jednostavno, u prirodi.

Sjedila sam i tupo gledala ispred sebe, a oni su govorili da će moja djeca biti slijepa. Da će izgubiti vid i da će cijeli život biti slijepi, glas joj je pomalo podrhtavao dok se prisjećala tog dana kada je saznala da će njena djeca uskoro zauvijek gledati mrak. Edith Lemay majka je četvero djece koja boluju od rijetke genetičke bolesti za koju nema lijeka. Ne postoji mogućnost da se taj proces uspori ili zaustavi, zato je ova majka uzela stvari u svoje ruke. Odlučila im je pokazati što više prirodnih ljepota, koje će djeca moći pamtiti.

Edith nam se javila iz jugoistočne Azije, iz daleke Kambodže kamo je otišla sa svojom obitelji. “Danas su djeca prala rižu, sadila prokulice i skupljala jaja s lokalcima. Sve je završilo kupanjem u blatu i bilo nam je prezabavno“, kazala je za Green.hr.

Zajedno su posjetili mnogobrojne države diljem svijeta, kupali se u oceanima i morima, spavali pod zvjezdanim nebom. Pijesak iz pustinje lijepio im se za stopala, a trčali su i nepreglednim prostranstvima afričkih zemalja, spavali u šatoru i upoznali prirodu diljem svijeta, sve kako bi djeca mogla zapamtiti te prizore i sjećati ih se kada jednog dana više ne budu mogla vidjeti.

Od Afrike i Azije do Europe i Amerike… 

Doktori su prvotno njoj i suprugu Sebastianu rekli da djeci pokazuju što više slika i predmeta kako bi napunila svoju vizualnu memoriju.
“Sjećam se da mi je jedan liječnik rekao da im u slikovnicama pokazujem životinje. Najstarija kćer je tada imala pet godina i obožavala je slikovnice. Pokazivala sam joj crteže i fotografije životinje, a onda mi je jednog dana palo na pamet ideja- ne želim joj pokazivati slike. Želim da, prije nego li izgubi vid, sama vidi slonove i žirafe“, rekla nam je Edith.

U proteklih nekoliko mjeseci, zajedno sa svojom djecom i mužem, proputovala je mnoštvo država. Od Namibije, Tanzanije, preko Mongolije i Turske, do Indonezije i Malezije. Potpuno neočekivano, neplanirano, bez luksuznog smještaja, prijevoza i vodiča. Potpuno sami, šesteročlana obitelj uputila se u avanturu prikupljanja vizualnih uspomena. Za Green.hr, prisjetila se dana kada je prvi put čula za dijagnozu njene djece. Svih onih trenutaka kada je uplakana odbijala povjerovati u činjenicu da će njena djeca zauvijek biti slijepa.

‘Mama što znači biti slijep?’ 

“Otkrila sam potpuno slučajno. Primijetila sam da se Mia počela zabijati u stvari, da ih jednostavno ne vidi ispred sebe. To je bilo naše prvo dijete pa nismo znali u čemu je problem, ali kada smo ju odveli doktoru bilo nam je malo jasnije. Prvi su testovi pokazali da je sve u redu, ali onda su nas poslali na genetičke pretrage i nakon dvije godine saznali smo da ima rijetku bolest“, prisjetila se Edith.

U početku, odbijanje, neprihvaćanje činjenice i stotine neprospavanih, proplakanih noći. Roditelji uvijek, rekla nam je, imaju ideju kako će budućnost njihove djece izgledati, ali u njihovom je slučaju u treptaju oka, doslovno, sve promijenjeno. Iako su im prijatelji govorili da djeci ne govore ništa dok su još uvijek mala, ona i njen suprug Sebastian, odlučili su im otvoreno sve reći. “Sjedile smo za stolom. Sjećam se da smo taman završile s ručkom i ja sam otvorila temu invaliditeta. Rekla sam joj da će ona izgubiti vid. Imala je tada samo sedam godina. Pogledala me je i rekla „oh, pa to nije zabavno“. Srce mi se slomilo u tisuću komadića, ali nasmijala sam joj se i pomislila da možda nije krivo razumjela“, kazala nam je Edith.

Slična je prilagodba bila i s ostalom djecom. Najviše su problema, priznala je, imali s najmlađim sinom. Jednog ju je dana, dok su se vozili u automobilu, pitao: “Mama, što znači kad si slijep? Hoće li i moja žena biti slijepa? Hoću li ja ikada voziti auto kao ti? Kao svaki znatiželjni petogodišnjak, uslijedilo je milijun pitanja. Na sve je odgovorila, ali iznutra je, rekla nam je, bila slomljena.
“Rekla sam mu da je to kao da stalno imaš zatvorene oči. Onda smo suprug i ja razgovarali i odlučili ih povesti na put. Posjetili smo na desetke država, a svaka je za nas posebna. Zanimljivo je i da su se djeci svidjele različite stvari“, dodala je.

Zalasci sunca u Kapadokiji 

Ova obitelj proputovala je pola svijeta, ali njihova putovanja nisu luksuzna kako se na prvu može učiniti. Spavali su u šatorima, jeli s lokalcima na zemljanom podu, brali kokose, sadili povrće, kupali se u rijekama kada ne bi imali kupaonicu…


Najstarija kći, rekla nam je Edith, najviše je uživala u vožnji ponijima u Mongoliji, Colinu se najviše svidjela vožnja vlakom u Tanzaniji, Laurent se raspametio na balon u Kapadokiji, a Leu je u sjećanju ostala šetnja uz Kilimandžaro. “Svaka je država posebna, ali u Kapadokiji nam je bilo toliko lijepo. Sad kad vam govorim o tome oči su mi suzne. Sjećam se da smo krenuli prije izlaska sunca, a krajolik je bio beskrajan i prekrasan“, rekla nam je.

Sa svakim novim putovanjem shvatila je da djeca u svemu zapamte neke detalje, sitnice koje ona i suprug možda i previde. Tako uče jedni od drugih, a najvažnija je lekcija, istaknula je, zahvalnost. “Moja će djeca biti slijepa. Neće vidjeti ništa, ali sam dala sve od sebe da ih naučim da unatoč tome osjete koliko su sretna. Bili smo na mjestima bez struje, vode, gdje su djeca bila gola. Bili smo u jako siromašnim državama“, rekla je.

Odvela ih je na put oko svijeta da zapamte sve ljepote, da im u memoriji ostane kako izgleda poni, slon, vlak, ili balon, ali prije svega da osjete da su, bez obzira na invaliditet, najsretnija djeca na svijetu.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.