pexels-gilmer-diaz-estela-6345502

Novo izvješće: Opasne ‘vječne kemikalije’ nalaze se u svim pesticidima koji se koriste u EU

GREEN_300_listici_sredina

Izrazito opasne i štetne

EU planira ograničiti korištenje “vječnih kemikalija“ u Europi, ali su PFAS kemikalije u  pesticidima isključene iz opsega ovog ograničenja. Glavni argument je da su te tvari već obuhvaćene i dovoljno regulirane Uredbom o pesticidima, kažu nevladine organizacije.

Nova istraga pokazala je da desetci vrsta pesticida, koje se naveliko koriste u Europi, sadrži tzv. “vječne kemikalije“

Podsjetimo, riječ je o PFAS kemikalijama koje zauvijek ostaju u ljudskog organizmu, ali i doprinose klimatskoj krizi budući da njihova proizvodnja uključuje emisiju štetnih stakleničkih plinova. Kako samo ime kaže, nikada se ne raspadaju u okolišu. Nadalje, ovakav vid onečišćenja ima mnogo potencijalnih izvora, od tvornica za proizvodnju kemikalija pa sve do proizvodnje pjene za gašenje požara.

Europska unija spremna je ograničiti njihovu upotrebu te ih postupno ukinuti revizijom uredbe REACH kojom se regulira uporaba kemikalija. To je dio obećane “velike detoksikacije“ od opasnih tvari.

No, nevladine organizacije Générations Futures i Pesticide Action Network (PAN) Europe tvrde kako se to neće odnositi na sve vrste pesticida.

‘Treba odmah prestati’

“Šokantno je otkriti da se PFAS kemikalije, sa svojim dugotrajnim utjecajem na okoliš, namjerno prskaju po poljima, a samim time i po hrani”, kazala je Angeliki Lysimachou, voditeljica znanosti i politike u PAN Europe.

“S obzirom na sve identificirane rizike, s njihovom upotrebom treba odmah prestati“, dodala je za Euronews.

Novo zajedničko izvješće spomenutih dviju nevladinih organizacija pokazalo je da je 37 aktivnih tvari trenutno odobrenih za upotrebu u pesticidima sadrže PFAS. To je jednako 12 posto svih odobrenih sintetičkih tvari na europskom tržištu.

Prodaja se utrostručila

Spomenuta istraga dubinski je obuhvatila sastav pesticida u Francuskoj, gdje je utvrđeno da je 30 aktivnih tvari trenutno odobrenih za upotrebu u pesticidima – PFAS. Štoviše, prodaja ovih tvari više se nego utrostručila od 2008., dosegnuvši 2332 tone u 2021.

Njemački podaci Saveznog ureda za zaštitu potrošača i sigurnost hrane (BVL) ukazuju na isti dramatičan rast u Njemačkoj.

EU planira ograničiti korištenje “vječnih kemikalija“ u Europi, ali su PFAS kemikalije u  pesticidima isključene iz opsega ovog ograničenja. Glavni argument je da su te tvari već obuhvaćene i dovoljno regulirane Uredbom o pesticidima, kažu nevladine organizacije.

Prema ovoj uredbi, pesticidi odobreni u EU ne bi trebali imati štetne učinke na ljude niti neprihvatljive učinke na okoliš. Unatoč tome, izvješće otkriva da se štetni pesticidi i dalje odobravaju za upotrebu u proizvodnji hrane.

“Hitno je potrebno zabraniti ovaj izvor onečišćenja PFAS-om. Ovi pesticidi trebali bi biti uključeni u ograničenje PFAS-a koje se trenutno priprema na europskoj razini,” tvrdi Salomé Roynel, službenik za politiku u PAN Europe.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.