pexels-kübra-tokur-13409875

Opasne nevidljive kemikalije pronađene na čak nekoliko lokacija u Hrvatskoj!

GREEN_300_listici_sredina

Zastrašujuće otkriće

Unatoč velikom broju detekcija koje karta otkriva, smatra se da je to tek vrh sante leda. Agencija za okoliš priznala je da je PFOS, za koji se zna da je otrovan za ribe i druge vodene životinje, sveprisutan u okolišu i da će prisutnost PFOS-a u rijekama značiti da mnoge neće zadovoljiti standarde kvalitete vode do 2039. godine.

Opasni zagađivači,poznati i kao „vječne kemikalije“ koje se ne razgrađuju u okolišu, pronađene su diljem Europe pa tako i na pojedinim lokacijama u Hrvatskoj. Većina kontaminiranih područja nalazi se u Slavoniji i Baranji, a jedno se nalazi kod Brežica na granici sa Slovenijom, samo nekoliko kilometara od glavnog grada.

Kako navodi Guardian, karta pokazuje da su per- i polifluoroalkilne tvari (PFAS) s oko 10 000 srodnih kemikalija dospjele u vodu, tlo i sedimente iz širokog spektra potrošačkih proizvoda, pjena za gašenje požara, otpada i industrijskih procesa.

Riječ je o tvarima koje su povezane s nizom zdravstvenih problema. Primjerice, perfluorooktanska kiselina (PFOA) povezuje se s rakom bubrega i testisa, bolesti štitnjače, ulceroznim kolitisom, visokim kolesterolom. S druge pak strane, PFOS se povezuje s reproduktivnim, razvojnim bolestima, bolestima jetre, bubrega i štitnjače. Na nižim razinama, PFAS izaziva imuno toksičnost.

Onečišćenje diljem Europe 

Opasne tvari pronađene su na oko 17.000 mjesta diljem Ujedinjenog Kraljevstva, a na prvom je mjestu po razini onečišćenja Belgija. Tamošnjem stanovništvu, koje živi unutar 15 kilometara od onečišćenih lokacija, rečeno je da ne jedu jaja koja su snesena na tom području te da izbjegavaju domaće povrće.

U Nizozemskoj je nesreća, koja je uključivala PFAS u pjeni za gašenje požara, kontaminirala zemljište oko zračne luke Schiphol u Amsterdamu, što je rezultiralo tomu da sada tlo sadrži izuzetno visoke razine PFOS-a. Utvrđeno je da neke zračne luke i vojne lokacije u Njemačkoj imaju slične probleme.

“Ovakve koncentracije me brinu. Postoji rizik da stoka dođe do kontaminiranih voda i tada bi bila prisutna u ljudskoj hranidbenom lancu”,  rekao je prof. Crispin Halsall, kemičar za okoliš sa Sveučilišta Lancaster.

Hitna procjena 

Profesor Ian Cousins, znanstvenik za okoliš na Sveučilištu u Stockholmu, rekao je da bi lokacije s očitanjima iznad 1000 ng/kg trebalo “hitno procijeniti” kako bi se mogle sanirati.

“Na visoko kontaminiranim lokacijama, lokalne vlasti trebale bi razmotriti testiranje kako bi osigurale da su razine PFAS sigurne u lokalnim proizvodima. To bi pomoglo u određivanju jesu li potrebna lokalna zdravstvena savjetovanja te kampanje kako bi se smanjila redovita konzumacija divlje ribe,  školjkaša te jaja iz slobodnog uzgoja“, objasnio je Cousins.

Unatoč velikom broju detekcija koje karta otkriva, smatra se da je to tek vrh sante leda. Agencija za okoliš priznala je da je PFOS, za koji se zna da je otrovan za ribe i druge vodene životinje, sveprisutan u okolišu i da će prisutnost PFOS-a u rijekama značiti da mnoge neće zadovoljiti standarde kvalitete vode do 2039. godine.

“PFAS onečišćenje slično je onečišćenju plastikom po tome što te kemikalije nisu razgradive, ali u slučaju PFAS-a su nevidljive. Kontinuirano ih ispuštamo, tako da će razine u okolišu nastaviti rasti i samo je pitanje vremena kada će razine PFAS-a u okolišu ili u našim tijelima prijeći prag na kojem će doći do učinka na ljudsko zdravlje”, rekao je Cousins.

PHOTOS BY: Leaflet, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.