james-lee-j89ZdGKMa8I-unsplash

Novi dokumentarac o spašavanju 47 turista u erupciji vulkana nikoga ne ostavlja ravnodušnim

GREEN_300_listici_sredina

Skinuo božićne filmove s trona

Trebao je to biti još jedan izlet u prosincu te 2019. godine na novozelandski vulkanski otok, no vulkan je eruptirao i 47 turista i osoblja ostavio na nemilost. Novi dokumentarni film nagrađivane Rory Kennedy i producenta Leonarda Dicaprioa donosi potresnu priču iz prve ruke o snazi prirode i jedinstvu stranaca u nevolji.

I dok je Netflix posljednjih tjedana bio omiljena platforma mnogih diljem svijeta i to zbog nove serije “Wednesday”, ali i kontroverzne dokumentarne serije “Meghan & Harry”, posljednjih nekoliko dana vodstvo je preuzeo dokumentrani film “The Volcano: Rescue From Whakaari” redateljice Rory Kennedy. Riječ je o napetoj stvarnoj priči o 47 turista i vodiča zarobljenih vulkanskom erupcijom u blizini obale Novog Zelanda u prosincu 2019. Putem izvještaja iz prve ruke, Kennedy prati događaj iz minute u minutu, pokazujući snagu majke prirode, ali i dobrotu potpunih stranaca u nemiloj situaciji.

Dokumentarac prati priču o obiteljima, supružnicima na medenom mjesecu i avanturistima koji koji dolaze na ovo novozelandsko mjesto na White Islandu, vulkanskom otoku gdje obilaze i pješače duž ovog aktivnog vulkana te razgledavaju njegove znamenitosti. Na dan kada je agencija White Island Tours dovela 38 turista na ovu vulkansku turu, nije bilo ničeg neobičnog što bi signaliziralo erupciju toga dana. Na otoku postoji sustav za uzbunjivanje i trebao je signalizirati činjenicu da je erupcija na razini jedan što se i dalje smatra manji vulkanski nemir, no čini se kako je tog dana sve krenulo po zlu.

“Došli smo na medeni mjesec i prvo što sam pomislio kad je krenula erupcija, to je to, ovdje čemo umrijeti”, rekao je jedan od svjedoka ovog stravičnog događaja, opisujući kako mu je lava već počela nagrizati odjeću. Dokumentarac dijeli i razmišljanja preživjelih prije nego što se događaj dogodio. Jedan je dan opisao kao prekrasan, a drugi je rekao da su unaprijed bili svjesni mogućnosti opasnosti, ali da nikada nisu mislili da će se nešto stvarno dogoditi.

Ovaj potresni dokumentarac probio se na prvo mjesto u svega nekoliko dana i to u trenutku kad su glavna zabava na Netflixu božićni filmovi, a mnogi mu popularnost predviđaju baš poput “The Tinder Swindler”. Tijekom dokumentarca koji traje 1 sat i 38 minuta, gledatelji gledaju kako se različiti heroji i preživjeli okupljaju kako bi pokušali sigurno otići s otoka i prepričavaju svoje osobne priče iz tog dana što ga čini nevjerojatno emotivnim i inspirativnim.

PHOTOS BY: imdb, youtube, unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.