Netflixov hit “Don’t Look Up”: Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence predvode vrhunsku satiru o klimatskim promjenama

GREEN_300_listici_sredina

Stvarni prikaz današnjice?

Najnoviji Netflixov film sa sjajnom zvjezdanom postavom urnebesna je i zastrašujuća alegorija o tome kako će čovječanstvo uvijek birati neznanje umjesto neugodne istine.

Ako pratite javnu raspravu o klimatskim promjenama, vjerojatno ste čuli za “Don’t Look Up” ili ste ga već pogledali. Netflixov film katastrofe, u kojem glume Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence kao ignorirani znanstvenici Randall Mindy i Kate Dibiasky, koristi nadolazeći udar kometa kao priču upozorenja za klimatske promjene. Kada znanstvenici iznesu vijesti o kometu koji bi mogao uništiti civilizaciju, čelnici u vladi, medijima i biznisu ne shvaćaju ozbiljnost situacije.

Za svakoga tko prati svjetske poticaje i inicijative za hitnije djelovanje protiv klimatskih promjena, sve to zvuči vrlo poznato. Ali ono što je zanimljivo u vezi filma “Don’t Look Up” je manje alegorija šire slike – korištenje kometa kao metafore za klimu nije baš suptilno – već bezbroj načina na koji je film istaknuo frustracije, rasprave i kontroverze koje su definirale vrlo stvarne rasprave o klimatskim promjenama posljednjih godina.

Upozorenje – slijede spojleri!

Jedna od dinamika koje film najteže pogađa je ismijavanje pristupa mainstream medija izvještavanju o klimatskim promjenama, što godinama frustrira klimatske aktiviste i znanstvenike. U filmu, New York Herald – zamjenica za New York Timesa – dobronamjeran je i spreman objaviti vijest o nadolazećoj katastrofi. No, kada se ispostavi da priča ne donosi čitanost i Bijela kuća poriče neke pojedinosti priče, Herald odustaje od objava na istu temu.

Još je gori prikaz emisije “The Daily Rip”, jutarnje emisije koja oponaša stvarnu emisiju “Morning Joe”, opet se oslanjajući na sličan logo. Voditelji, koje glume Cate Blanchett i Tyler Perry, su bezobrazni i nezainteresirani. Nakon što je znanstvenicima savjetovano da budu opušteni i zabavni tijekom gostovanja u emisiji, Lawrence pred kamerom izjavljuje da “nitko nije rekao da bi smak svijeta trebao biti zabavan”. To je frustracija koju dijele klimatski znanstvenici – i novinari – kojima je na različitim mjestima rečeno da mračne činjenice klimatskih promjena učine laganim i dostupnima.

U filmu predsjednica Janie Orlean, koju glumi sjajna Meryl Streep, odustaje od planova da se vlada obračuna s kometom koji se brzo približava Zemlji i radi u partnerstvu s tvrtkom političkog donatora. Cilj je spriječiti katastrofu uz zarađivanje novca, pristup rješavanju klimatskih promjena koji je postao standard na Wall Streetu i u Washingtonu.

Primjera iz filma je bezbroj – prikaz svemirskog putovanja kao potencijalnog spasitelja čovječanstva i prikaz poricatelja znanosti samo su neki – ali jedna scena ostaje s gledateljima dugo nakon završetka filma. Na mirnoj večeri s obitelji i prijateljima znanstvenicima, nekoliko trenutaka prije nego što se planet suoči sa sigurnim uništenjem, DiCapriov lik nudi jednostavnu, ali snažnu izjavu: “Kada razmislite o tome, stvarno smo imali sve, zar ne?”

Istina je da klimatske promjene vjerojatno neće u potpunosti uništiti ljudsku civilizaciju kao što to može napraviti komet, ali DiCapriova izjava – i film općenito – ipak nudi kritički podsjetnik da se naša civilizacija ne može uzeti zdravo za gotovo. Trenutno, možda “imamo sve”, ali nema jamstava za budućnost i možda ćemo se jednog dana osvrnuti i reći isto što i on.

Znanstvenici, akademici i novinari ponavljaju ovu tvrdnju iznova i iznova: kako bi potaknuli djelovanje na klimatske promjene, ljudi moraju shvatiti da je drugačiji svijet – bolji ili gori – moguć i vjerojatno neminovan. Ideja je to koja je donedavno uglavnom izostajala iz popularne kulture. U tom smislu, “Don’t Look Up” je vrijedan korektiv: dokaz da se klimatske promjene mogu utkati u kulturološki narativ na zabavan način, a pritom reći nešto pametno.

PHOTOS BY: Netflix, IMDB / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.