AAAABZqqSqf0mTmZkVH7r-Wtga5YMhkJRL0iaZgs_hg0sd183xeGsTE36C0ABqEAGm-yV3M7wGYGJie_494tfq44rxgaBxG_qBjfNdwk8BjpQ6vCdrgQDHl7_8e9BjCbjg

Barack Obama u novom Netflixovom dokumentarcu vodi nas u zaštićena područja diljem svijeta

GREEN_300_listici_sredina

Očuvanje prirodnih staništa

Barack Obama narator je novog Netflixovog dokumentarnog serijala Our Great National Parks u kojem će nas povesti na putovanje kroz pet kontinenata i predstaviti najljepša zaštićena područja na Zemlji.

Barack Obama pripovjedač je i glavna zvijezda novog Netflixovog serijala Our Great National Parks u kojem će predstaviti najljepša zaštićena područja. U pet epizoda Obama će nas povesti na putovanje kroz svih pet kontinenata kako bi nas upoznao s ljepotom prirode i objasnio zašto ju trebamo zaštititi i očuvati. Prije četiri godine Barack Obama i njegova supruga Michelle sklopili su višegodišnji ugovor s Netflixom, a time su dobili mogućnost producirati emisije te dokumentarne i dugometražne filmove.

Zaštićena područja okosnica su zaštite bioraznolikosti, riznica su prirodnog bogatstva, a i imaju znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu i rekreativnu ulogu. Ona su dom ugroženim vrstama i obiluju ljekovitim biljkama, a zbog potrebe za očuvanjem prirodnih područja njihov broj ubrzano raste. Primjerice, prije 60 godina u svijetu je bilo samo 9.214 zaštićenih područja, a do 2014. godine taj broj je porastao na 209.429. Međutim, prosječna veličina zaštićenog područja se smanjila sa 260,5 km2 na 156,9 km2.

Amerikanci kažu kako je koncept nacionalnih parkova njihova najbolja ideja zbog toga što je prvi proglašen upravo tamo. 1872. godine američki predsjednik Theodore Roosevelt proglasio je Yellowstone nacionalnim parkom, a tim je činom nastojao očuvati prirodne ljepote savezne države Wyoming za buduće generacije. Nacionalni park Yellowstone koji ove godine slavi svoju 150. godišnjicu izvrstan je primjer kako parkovi imaju aktivnu ulogu u istraživanju i očuvanju prirodnih ekosustava.

Barack Obama se tijekom svog mandata također zalagao za zaštitu prirode. Kao predsjednik štitio je više od 550 milijuna hektara površine u SAD-u, a u posljednjoj godini mandata proglasio je dva nova nacionalna spomenika Bears Ears i Gold Butte, čime je zaštitio još 1,5 milijuna hektara zemlje. “Kada je čovječanstvo počelo štititi divljinu, nismo ni znali koliko će ona postati važna. Zaštićena područja su utočište za ugrožene vrste i gnijezdo znanstvenih istraživanja”, kaže Obama u traileru dokumentarnog filma.

Dokumentarac će biti premijerno prikazan na Netflixu u srijedu, 13. travnja ove godine.

 

PHOTOS BY: Netflix / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.