xavi-cabrera-kn-UmDZQDjM-unsplash

Nove LEGO kockice ipak neće biti od recikliranih plastičnih boca: ‘Istražujemo druge materijale’

GREEN_300_listici_sredina

Nakon dvije godine testiranja

Sada su, nakon dvije godine testiranja, iz kompanije otkrili da uporaba recikliranog PET-a nije smanjila emisije ugljika.

Iako su 2021. godine najavili proizvodnju kockica od recikliranih plastičnih boca, gigantski proizvođač igračaka LEGO od tog je plana sad odustao.

Iz tvrtke su priopćili da je utvrđeno da uporaba nove sirovine od recikliranih plastičnih boca neće značajno smanjiti emisije ugljika.

Ipak, istaknuli su da i dalje ostaju “potpuno predani“ izradi kockica od održivih materijala.

Održivost sve važnija kupcima

LEGO proizvodi oko 4400 različitih kockica. Trenutno se mnogi od njih proizvode od akrilonitril butadien stirena (ABS), posebne vrste plastike.

Ovaj potez, o kojem je prvi put izvijestio Financial Times, smatra se korakom unatrag, posebice nakon snažnog pritiska da poboljšaju svoje zelene vjerodajnice.

Kao i mnoge druge tvrtke, LEGO i dalje istražuje alternativne materijale za plastiku jer održivost postaje sve važnija kupcima.

‘Nema smanjenja emisija’

Kako prenosi BBC, jedan od izazova bilo je pronaći materijal koji je dovoljno izdržljiv da traje generacijama.

Tako je 2021. godine LEGO razvio prototip kockice napravljen od polietilen tereftalata (PET) s dodanim drugim kemikalijama.

Ali sada su, nakon dvije godine testiranja, iz kompanije otkrili da uporaba recikliranog PET-a nije smanjila emisije ugljika.

Kao razlog tomu iz tvrtke su naveli kako su im bili potrebni dodatni koraci u proizvodnom procesu, što je značilo da je potrebno koristiti više energije.
Ipak, ističu da i dalje testiraju različite kockice napravljene od “niza alternativnih održivih materijala”.

Niels Christiansen, izvršni direktor Lega, rekao je za FT da ne postoji “čarobni materijal” koji bi riješio izazove održivosti tvrtke.

“Testirali smo stotine i stotine materijala. Jednostavno nije bilo moguće pronaći takav materijal”, rekao je.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.