sen-rgP93cPsVEc-unsplash

LEGO će uskoro u proizvodnji svojih legendarnih kockica koristiti zeleni metanol

GREEN_300_listici_sredina

Novi korak danskog proizvođača

Novi je to veliki korak danskog diva u proizvodnji igračaka, nakon što su 2021. godine izvijestili da će u proizvodima početi koristiti reciklirani materijal iz plastičnih boca.

Poznati danski proizvođač dječjih igračaka, LEGO, objavio je u četvrtak da su osigurali opskrbu “zelenim“ metanolom, koji bi trebao smanjiti udio ugljika u plastičnoj sirovini za proizvodnju njihovih poznatih kockica.

Kako javlja Reuters, metanol će nabavljati od tvrtke za obnovljivu energiju European Energy, koja gradi tvornicu u danskom Aabenraau. Riječ je o novoj tvornici koja bi trebala krenuti s proizvodnjom već iduće godine.

Uz pomoć zelenog metanola, LEGO planira na tržište plasirati nove prototipove kockica. Novi je to veliki korak danskog diva u proizvodnji igračaka, nakon što su 2021. godine izvijestili da će u proizvodima početi koristiti reciklirani materijal iz plastičnih boca.

Nisu poznate količine metanola

Spomenuta  tvornica planira proizvoditi 32.000 tona zelenog metanola godišnje, uz upotrebu struje iz vjetroelektrana, fotonaponskih sustava i biogenog ugljičnog dioksida.

Osim tvornice legendarnih kockica, European Energy će metanolom opskrbljivati i danskog proizvođača lijekova Novo Nordisk, koji će ga koristiti kao zamjenu za plastiku u inzulinskim olovkama i drugim medicinskim uređajima.

Ni Novo Nordisk ni LEGO nisu naveli koliko metanola planiraju kupovati od European Energyja.

Logistički div Maersk osigurao je već prošle godine polovinu svoje buduće proizvodnje, za 19 naručenih brodova koji metanol mogu koristiti kao pogonsko gorivo.

Trenutno se iz fosilnih goriva proizvede oko 100 milijuna tona metanola godišnje, od čega se otprilike dvije trećine koristi u kemijskoj industriji, a ostatak u transportu, navodi European Energy.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.