aplikacija naslovna

Nova, besplatna aplikacija detektira svaki sastojak i nutrijent: Doznajte što kupujete u trgovinama!

GREEN_300_listici_sredina

Kako odabrati zdravo

Od gomile hrane na policama trgovina, kako odabrati onaj prehrambeni artikl koji smatrate zdravim? Uz pomoć nove, besplatne aplikacije ScanEat dovoljno je samo skenirati barkod proizvoda.

Ima li neželjenih sastojaka u vašoj hrani ili je možda samo preslana? Nije nikakva tajna da prerađena hrana nije zdrava, baš kao i brojna slatka pića. Međutim, postoji niz prehrambenih proizvoda čiji nas oglasi bombardiraju s epitetom „zdravo“, a stvarnost je zapravo posve drugačija.

aplikacija za hranu

Odlazak u kupovinu namirnica u današnje vrijeme svima je postao svojevrsni izazov, a balansiranje da jedete što zdravije postaje sve teže. S druge strane, čitanje silnih deklaracija je također demoralizirajuće jer većinu toga na kraju ni ne razumijemo.

aplikacija za hranu

Baš tu u priču ulazi revolucionarna hrvatska aplikacija koja će promijeniti način na koji gledate na hranu. Konkretno, skeniranjem bar koda prehrambenog proizvoda putem ove aplikacije saznat ćete sve informacije o sastojcima i nutrijentima te vrlo brzo provjeriti je li navedeni proizvod uopće siguran za vas, bilo da imate problema s alergijama, intolerancijom, kroničnim bolestima, ne jedete meso ili ste pak u blaženom (drugom) stanju.

aplikacija za hranu

Deklaracije na prehrambenim proizvodima mogu biti zbunjujuće i teško razumljive. Sadrži li piće previše šećera? Nalazi li se u namirnici neki od potencijalnih alergena? samo su neka od pitanja koja se vrte glavom pri čitanju sastava. Pridodamo li tome i povremena povlačenja proizvoda s polica trgovina zbog pojedinog sastojka, ta se konfuznost povećava. Splitska ekipa IT stručnjaka tome je poželjela stati na kraj pa su osmislili praktičnu aplikaciju, vrlo intuitivnu za rukovanje – ScanEat.

Na potez su se odlučili nakon što je jedan od osnivača uočio brojne alergijske reakcije kod djeteta. Problem je podijelio na Redditu, a uslijedio je neočekivani val komentara. Malo po malo, sa željom olakšavanja čitanja deklaracija, ali i sa znanjem da je svijest o vlastitoj pravilnoj prehrani razvijenija no ikad, splitski programeri razvili su ScanEat. Inovativna mobilna aplikacija potpuno je besplatna, a rukovanje jednostavno: bez registracije, plaćanja ili ponekad ‘napornih’ reklama.

aplikacija za hranu

Skeniranjem proizvoda do svih informacija o sastojcima

Kroz jedno skeniranje barkoda prehrambenog proizvoda, korisnik saznaje informacije o njegovim sastojcima i nutrijentima. To mu omogućuje da brzo i jednostavno dozna je li proizvod siguran za konzumaciju.

Laktozu, gluten, kikiriki i ostale alergene – na deklaraciji nije uvijek lako pronaći, pogotovo kada je u pitanju brzinska kupovina. Vrijeme je danas svima dragocjeno pa je aplikacija iznimno korisna jer u svega par trenutaka donosi relevantne informacije. I, vrlo važno – pojašnjenja su potpuno laička, bez niza nejasnih pojmova, s upozorenjem na što treba obratiti pozornost. ScanEat pruža jasne i razumljive informacije o sastojcima proizvoda i smanjuje izazov pronalaska sigurnih prehrambenih proizvoda za osobe s alergijama i intolerancijom na pojedine namirnice.

aplikacija za hranu

Inovatorima iza ScanEata jednostavnost korištenja vrlo je važna. Naime, razna su istraživanja pokazala kako javnost ima problematičan odnos s kompleksnim oznakama proizvoda – npr. što predstavljaju pojedini nazivi sastojaka ili termini poput ‘djelomično hidrogenirano’ i sličnih. Skeniranjem proizvoda korisnici lakše pronalaze bolje i zdravije proizvode, pojednostavljujući ponekad dugotrajan proces uspoređivanja i tumačenja oznaka.

ScanEat pomaže u razvijanju svijesti o vlastitoj prehrani i mijenja naše navike

Mnoge deklaracije danas su neprecizne i mogu biti zavaravajuće. Recimo, proizvođači to rade s natpisima “obogaćeno vitaminima”, “od cjelovitih žitarica”, “zaslađeno fruktozom”, gdje se proizvod predstavlja lažno zdravim. Međutim, na drugoj se strani nalazi ogromna želja kupaca za transparentnosti sastojaka u proizvodima, čime su se i vodili u ScanEatu:

– Iako sada zakon to dopušta, nama je neprihvatljivo da proizvođači mogu dodati crvena bojila u mesne prerađevine, šećer u voćne sokove, mlijeko u prahu u jogurte… Također, neprihvatljivo nam je i korištenje aditiva koji su nesigurni za ljude po mišljenju mnogih relevantnih agencija za sigurnost hrane.

Takvo se razmišljanje uklapa u sve veću razvijenost svijesti o vlastitoj prehrani. Danas, naime, više nego ikad prije – ljudi žele jesti zdravo.

No, za to su potrebni i znanje i vrijeme, a aplikacija poput ScanEata može biti sjajan vodič i asistent. U jednom skeniranju donosi sve relevantne informacije na jednom mjestu i olakšava biranje namirnica: nudi uvid u nutritivne vrijednosti i porijeklo proizvoda, odnosno glavne namirnice, prepoznaje skrivene sastojke i razbija konfuziju na deklaracijama pružajući jasne informacije o sastojcima. Tu je još jedna dodatna vrjednost aplikacija jer za svaki skenirani proizvod preporučuje slične artikle raznih proizvođača.

Kako funkcionira ScanEat?

Nakon downloada aplikacije (dostupna za iOS i Android), korisnik uređuje listu alergena i intolerancija, kroničnih bolesti te bira svoj odnos prema hrani životinjskog porijekla. Sukladno tome, aplikacija nakon skeniranja javlja postoji li smetnja u proizvodu prema odabranim postavkama, jesu li prisutni kakvi izdvojeni sastojci na koje treba obratiti pozornost te njegovu nutritivnu vrijednost. Može se prilagoditi trudnicama i dojiljama, kao i uključiti obavijest o povlačenju pojedinih proizvoda.

aplikacija za hranu

“Svakodnevno smo svjedoci povlačenja proizvoda s polica zbog uočenih nepravilnosti u njihovom sastavu ili proizvodnji. Nažalost, ova vijest do potrošača dolazi jako sporo, a do mnogih i nikako. ScanEat će vas pravilno obavijestiti o svim povučenim proizvodima”, pojašnjavaju kreatori i naglašavaju kako je aplikacija u potpunosti neovisna te nije sponzorirana od strane niti jednog brenda.

Sa sloganom “Doznaj što jedeš”, ScanEat pomaže detektirati preko 200 alergena i intolerancija među sastojcima proizvoda, ali i pomoći u kvalitetnoj i pravilnoj prehrani. Mnoge aplikacije donose nutritivni pregled namirnica, no ne ulaze ‘dublje’ u proizvod pa izostaju informacije vezane, recimo, uz aditive. S više od 25 tisuća proizvoda, ScanEat mijenja svijest o onome što unosimo u organizam, a to su prepoznali i korisnici: u kratkom vremenu, njih preko sedam tisuća skeniralo je više od 50 tisuća proizvoda. Komentari na aplikaciju iznimno su pozitivni, što splitske programere potiče da je još više poboljšaju:

Kao majka, nisam bila ni svjesna problema pojedinih namirnica koje mogu negativno utjecati na pažnju i koncentraciju djece, kao i mnoštvo drugih nuspojava. Sadržaj mog hladnjaka znatno se promijenio otkad koristim ScanEat.

 Intolerantan sam na laktozu i gluten zbog čega moram izbjegavati mnoštvo proizvoda, a kupnja odgovarajućih uvijek je zamorna. Otkad koristim ScanEat, kupnju odradim super brzo. I još najbolje, usluga je besplatna.

Novi trendovi odlaska u shopping ne samo da su promijenili naš pogled na isto već putem aplikacija danas i planiramo što kupiti a onda i tražimo dodatne informacije.

Zahvaljujući ovoj aplikaciji ne samo da se pokreće val svjesnosti o tome što unosimo u svoje tijelo već na neki način i proizvođače se potiče da rade bolje. Pogotovo u vremenima u kojima svakodnevno čitamo o brojnim štetnim utjecajima hrane na naš organizam a sve to dok čekamo rezultate evaluacije WHO-a o potencijalnom kancerogenom učinku Aspartama, umjetnog sladila koje je slađe od šećera 200 puta a nalazi se u brojnim pićima, sokovima, sirupima i sladoledima.

PHOTOS BY: Promo / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.