pexels-polina-tankilevitch-4443433

Savjeti za organizaciju hladnjaka: Evo kako spriječiti bacanje hrane

GREEN_300_listici_sredina

Ogranizacija je ključna

Kaotičan hladnjak povećat će šanse za kaotičnu prehranu. Dobro posložen hladnjak može biti sjajan alat za izbjegavanje bacanja hrane, stoga donosimo šest savjeta koji će vam pomoći u organizaciji.

Kada pričamo o izbjegavanju bacanja ostataka hrane, organizacija je i više od pola posla. Važno je planirati obroke i ne kupovati više hrane no što nam je potrebno. I imati na umu da se, ako do toga dođe, i eventualni ostaci mogu itekako dobro iskoristiti u neku novu svrhu.

No uvijek je bolje ići prema prevenciji stvaranja otpada. Ako želimo da nam hrana bude svježa, prilično je važno i kada i kako ju skladištimo. Stoga donosimo najvažnije savjete za kvalitetnu organizaciju hladnjaka, koja može doprinijeti tome da naša kuhinja bude još održivija.

Provjerite temperaturu hladnjaka

Prva stvar koju trebate provjeriti je temperatura vašeg hladnjaka. Idealno bi bilo da je podešen na temperaturu između jednog i pet stupnjeva Celzijusa. Ako je temperatura previsoka, hrana će se brže pokvariti, dok će preniska temperatura smanjiti trajnost hrane. Zanimljivo je da čak i neki proizvođači hrane idu prema proizvodnji pakiranja koja upozoravaju na neadekvatne Celzijuse u hladnjaku.

Razdvojite hranu po kategorijama

Kada složite hladnjak, razdvojite hranu po kategorijama. Kako biste bili sigurni da će vam se namirnice pravilno ohladiti, hranu koja je spremna za konzumaciju držite na vrhu hladnjaka (toplina ima tendenciju da se diže), ostatke u sredini, a mlijeko prema dnu (što je najhladnije mjesto). U zamrzivaču plodovi mora idu na vrh, govedina i svinjetina u sredinu, a perad na dno.

Vrata su najtoplije mjesto u vašem hladnjaku i stvorena su za začine poput kečapa ili senfa.

Stavite hranu u hermetički zatvorene posude

Hranu uvijek držite u hermetički zatvorenim posudama jer će to pomoći da se spriječi propadanje i propuštanje mirisa u ostatku hladnjaka. Također, to će vam pomoći da očuvate svježinu hrane i spriječite širenje bakterija.

Rasporedite hranu prema rokovima trajanja

Složite hranu u hladnjaku prema rokovima trajanja. Postavite hranu koja ima kraći rok trajanja naprijed, kako biste bili sigurni da ju koristite prije nego što se pokvari. To će vam pomoći da izbjegnete bacanje hrane zbog toga što ste zaboravili da je imate.

Ne pretrpavajte hladnjak

Ne pretrpavajte hladnjak jer to će ometati protok zraka i smanjiti učinkovitost hladnjaka. Ako je hladnjak pretrpan, temperatura unutar hladnjaka će biti neujednačena, što će dovesti do propadanja hrane. Također, previše stvari čini hladnjak nepreglednim pa će vam tako lakše promaknuti namirnice koje biste trebali potrošiti u nekom kraćem roku.

Držite hladnjak čistim

Redovito čistite hladnjak kako biste spriječili širenje bakterija i mirisa hrane. Očistite hladnjak barem jednom mjesečno i uklonite sve ostatke hrane. Osim toga, držite hladnjak suhim jer prekomjerna vlaga u može uzrokovati propadanje hrane.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.