121079390_218492539611992_5263150887856027954_n

Nikad ne biste rekli, ali ovi ruksaci napravljeni su od lišća banane

GREEN_300_listici_sredina

Nova ekološka tkanina

Švicarski brend posljednjih je nekoliko godina proveo radeći sa stručnjakom da pređe na dizajniranju tkanine nazvane Bananatex. Sada tvrtka želi pomoći drugim brendovima da ga koriste za zamjenu poliestera i ostalih materijala na bazi plastike.

Qwstion je švicarski brend poznat po izradi kvalitetnih ruksaka, te je u suradnji sa stručnjakom za pređu s Tajvana i tajvanskim partnerom za tkanje proveo četiri godine u razvoju novog višenamjenskog materijala u potpunosti dobivenog od lišća banane, nazvanog Banantex. Ovaj snažan i fleksibilan materijal nudi novu opciju za sve koji su u potrazi za održivim materijalima, a sada su ga odlučili ponuditi i ostalim tvrtkama kako bi i oni zamijenili svoje dosadašnje materijale na bazi plastike za ovaj ekološki.

Tvrtku je motivirala činjenica da poliester, najlon, akril i druga sintetička vlakna izrađena od fosilnih goriva dominiraju tržištem odjeće i dodataka, a osim toga se rijetko recikliraju te zagađuju okoliš svojim plastičnim mikrovlaknima koja se pranjem ispuštaju u naše vode. Primijetili su da je vrijeme za alternativu i krenuli u istraživanje. Ovaj brend, koji je pokrenut prije desetak godina, je kolektiv dizajnera i poduzetnika, a u prošlosti je eksperimentirao s konopljom, bambusom, lanom i drugim prirodnim materijalima. Prije četiri godine su otkrili biljku abacá, koja dolazi iz porodice banana te koja proizvodi duga vlakna koja se ponekad koriste za izradu užeta ili papira.

Voće koje proizvodi razlikuje se od vrste koja se obično nalazi u supermarketima i ne jede se. U ranim eksperimentima shvatili su da bi ta vlakna mogla dobro funkcionirati kao materijal za torbe. Vidjeli su koliko je tkanina elastična i dugotrajna, i zaključili da ima potencijala. Za razliku od nekih drugih prirodnih materijala poput pamuka koji se uzgaja s velikom količinom vode i pesticida, ova biljka porijeklom s Filipina može rasti bez dodatnih resursa. Biljke rastu u šumi okruženoj drugim drvećem u raznolikom ekosustavu, a ne kao pojedinačna kultura, a dugi korijeni biljke pomažu u sprečavanju erozije. Poljoprivrednici mogu ubirati stabljike s biljke, a ne sjeći je, pa tako ona i dalje raste.

Qwstion je surađivao s partnerima na Tajvanu kako bi osmislio kako od vlakana napraviti visokokvalitetnu tkaninu, što je bio proces za koji su bile potrebne godine. Vlakna se prvo izrade u tankom, ali jakom papiru, a zatim se papir izreže u tanke trake i uvije u finu pređu pa utka u platno visoke gustoće. Rezultat je mekan i vrlo lagan, ali ujedno i jak materijal, idealan za izradu ruksaka. Prirodni sloj voska čini tkaninu vodootpornom. Gotovi ruksaci ne sadrže nimalo plastike, i na kraju svog životnog vijeka proizvod je biorazgradiv.

Tvrtka je trenutno jedina koja posjeduje tehničko znanje za izradu ovog materijala, no planira podijeliti materijal s drugim proizvođačima, uključujući druge brendove koji se uvelike oslanjaju na sintetičku tkaninu. Obratili su im se i drugi proizvođači ruksaka, torbi, odjeće, automobilske tvrtke i tvrtke za namještaj zainteresirani za kupnju materijala. Tkanina je skuplja od tipičnog platna, tako da je za vlastite torbe tvrtka stvorila dizajne koji su najučinkovitije koristili tkaninu, ograničavajući otpad. Povećani trošak uglavnom dolazi od radne snage, no u Qwstionu smatraju da tvrtke koje biraju sintetički materijal na temelju troškova bi trebale razmisliti o preispitivanju svog pristupa. “Čak i ako je ruksak jeftin zbog plastične tkanine, mislimo da na kraju možda neće biti jeftin jer ćemo vjerojatno svi jednom platiti za njegovo vađenje iz oceana”, kažu u Qwstionu.

Njihov pristup razvoju i usredotočenost na održiva rješenja zasnivaju se na švicarskoj modernističkoj tradiciji dizajna. Trude se pronalaziti originalna rješenja koja su održiva, kako bi stvorili one osnovne stvari koje će biti korisne svakodnevno. Njihovi proizvodi razvijeni su u Zürichu, u njihovoj vlastitoj radionici. Proizvodnja se provodi po najvišim etičkim i ekološkim standardima, kako u Aziji, tako i u EU. Tvornicu revidira BSCI (Inicijativa za poslovno i socijalno usklađivanje), EU inicijativa s ciljem primjene europskih standarda u zemljama izvan EU. Dio njihovog jedinstvenog pristupa dizajnu i proizvodnji je taj što gotovo sve materijale razvijaju i izravno nabavljaju, gotovo 100% vlakana koja se koriste u njihovim proizvodima su prirodna i obnovljiva, redovito posjećuju svoje dobavljače kako bi znali tko zaista proizvodi njihove proizvode i koriste obnovljive izvore kad god je to moguće. Organsko uzgojena vlakna i vodoodbojni premazi bez PFC-a im omogućavaju izbjegavanje štetnih tvari i izradu zdravih proizvoda.

Jedan od brendova koji je također nedavno koristio ovaj materijal je i H&M koji se udružio s londonskom markom tenisica Good News za unisex kolekciju obuće izrađene od Bananatexa. Ova kolekcija je prva H&M-ova kolaboracija za cipele s inovativnim materijalima, te je dostupna na web stranici i u odabranim trgovinama.

Brend Good News je poznat po razigranim i retro nadahnutim tenisicama izrađenim od održivih materijala uključujući Tencel, organsku vunu, konoplju i recikliranu gumu te ova kolekcija nije iznimka. Ostali elementi cipela uključuju vegansku kožu od grožđa Vegea, reciklirane gumene potplate i reciklirani pamuk. Suosnivačica Good Newsa Nia Jones naglašava: “Bilo nam je važno da kolekciju učinimo što održivijom, a da istovremeno izgledamo zabavno i cool.”

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.