Od odbačenih ribarskih mreža do održive odjeće

Patagonia x Bureo

Odbačene ribarske mreže jedan su od najštetnijih oblika zagađenja plastikom. One čine oko 10% plastike u oceanu, a utvrđeno je da su četiri puta štetnije od svih ostalih oblika zagađenja plastikom. Nedavne studije procjenjuju da u našim morima postoji 5 bilijuna komada plastike, a Patagonia i Bureo su odlučili postati dio rješenja umjesto dio problema.

Bureo je jedna od tvrtki podržanih putem Patagonijinog projekta Tin Shed Ventures, koji je pokrenut 2013. godine kako bi pomogao inovativnim, istomišljeničkim startupovima da donesu rješenja za krizu okoliša i druge pozitivne promjene kroz poslovanje. Bureo je također dio zajednice B Corporations koja se bori za jednakost, transparentnost i odgovornost u poslovanju i član mreže 1% za Planet koja ima za cilj izgraditi, podržati i aktivirati savez poduzeća koja su financijski posvećena stvaranju zdravog planeta.

U Bureu rade na tome da najštetniji oblik onečišćenja plastikom, ribarske mreže, ne uđe u naše oceane. Razumiju da u mnogim slučajevima problem nisu ribiči, već nedostatak infrastrukture koja je na raspolaganju kada mreže dođu do kraja “životnog vijeka”. Zbog toga surađuju s ribarstvom i lokalnim zajednicama kako bi pružili poticajni program za prikupljanje, čišćenje, razvrstavanje i recikliranje ribarskih mreža u njihov NetPlus materijal, stvarajući pozitivna rješenja za ribarske mreže krajnje upotrebe, mogućnosti zapošljavanja lokalnih radnika i financiranje programa zajednice.

Fokusirani su na kružnu ekonomiju koja će prije svega spriječiti ulazak otpada u naše oceane, te se nadaju da će proširiti svoj utjecaj educiranjem zajednica i tvrtki o načinima zajedničkog rada na smanjenju plastičnog otpada. Ova tvrtka sa sjedištem u Los Angelesu je već poznata po tome što je razvila prvi održivi skateboard izrađen u potpunosti od recikliranih ribarskih mreža. Tvrtka je uspostavila program recikliranja nazvan “Net Positiva” koji spašava stare ribarske mreže s obale Čilea kako bi stvorio svoje skateboard ploče Minnow. Svaka ploča izvadi 30 četvornih metara mreža iz oceana, što smanjuje otisak stakleničkih plinova u dizajnu za čak 70%.

Suradnja

Kada se Bureo počeo prvi put baviti ovime, skupljao je između pet i deset tona mreža godišnje. Ali su onda došli do točke kada je veličina otpada bila veća nego što su mogli preraditi (samo prošle godine Bureo je prikupio više od 650 tona mreža), te su dobili priliku za povećanje, odnosno prenamjenu još veće količine otpada, što im je partnerstvo s Patagoniom omogućilo.

Tako je Patagonia počela surađivati s Bureom na razvoju NetPlus, 100% recikliranog materijala izrađenog od odbačenih ribarskih mreža. Te mreže dolaze iz više od 50 ribarskih sela koji se nalaze uz obale Čilea, Perua i Argentine, a ovim projektom ribari dobivaju financijske poticaje te pomažu našoj planeti prenamjenom 71.000 kilograma otpada godišnje. Ovo je samo prvi korak u integraciji NetPlus materijala u opskrbni lanac Patagonie i borbi protiv oceanske plastike.

Osnivači Burea već neko vrijeme rade na tome, pretvarajući mreže u male proizvode poput skateboarda, sunčanih naočala, Jenga kockica pa čak i stolica, a suradnja s Patagoniom im donosi odličnu priliku za širenje ove tehnologije koja pomaže oceanu. NetPlus se već koristi u rubovima vizira Patagonia šešira, ali njegov puni potencijal ćemo vidjeti u kolekciji jesen 2021., koja će se sadržavati oko deset vanjskih odjevnih komada, uključujući muške, ženske i dječje jakne Downdrift.

Postupak

Još davno 2013. godine Bureo je uspostavio programe u Čileu, Peruu i nedavno u Argentini kako bi educirao i dao do znanja ribarima da, kad njihove ribarske mreže više nisu iskoristive, Bureo može uzeti te mreže i reciklirati na ekološki način. Slično našem programu recikliranja boca, nečemu što bi se inače odbacilo se daje novi život, a zauzvrat se dobije financijski poticaj. Tako da mreže dolaze izravno od ribara, znači nisu one pronađene u oceanu. Umjesto toga, ovaj je program usmjeren na sprječavanje da taj štetni materijal uopće završi u našim morima i oceanima.

Nakon prikupljanja, mreže se zatim unose u skladište i izrezuju na lakše obradive ploče, te provlače kroz industrijsku podlošku koja uklanja sve organske tvari. Očišćeni komad mreže se zatim usitni. Nakon toga dekonstruiraju najlonsku mrežicu u najosnovniji kemijski oblik i uklanjaju bilo kakve boje, sol, pijesak i nečistoće koje su tamo. Ono što na kraju ostane je bistra tekuća verzija tekućeg građevinskog bloka najlona, a zatim se preformulira, i rekonstruira najlon natrag u čip.

Ovaj čip je poput malenih peleta, te se ne razlikuje od novog čipa dobivenog naftom, unatoč tome što je 100% recikliran. Testovi su dokazali da se gotovo ne mogu razlikovati sa stajališta izvedbe. Jednom kad je čip u ovom obliku, od njega se mogu praviti razne stvari; ali budući da je tako profinjen i čist, Patagonia je u stanju s njim izrađivati male niti i vlakna. Nakon toga slijedi potpuno isti postupak koji bi ušao u izradu standardne najlonske jakne. Vlakno se prede, izrađuje u tkaninu, odjeća se kroji i šiva.

Bureo je ponosan na svoj poslovni model koji čuva oceane, i smatraju da je to stvarno dobar primjer kako možemo stvoriti bolje rješenje pretvarajući ribarske mreže u tkaninu, ali kao zajednica i kao svijet trebat će nam puno ovih različitih vrsta rješenja. Trenutno je NetPlus ekskluzivan za Patagoniu, zahvaljujući pomoći koju je pružio Bureu u razvoju materijala, ali nakon nekoliko sezona bit će u ponudi i za druge brendove koji će htjeti raditi s time.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.