netflix
netflix

Netflix i Disney ulažu u startupe koji žele smisliti održiva rješenja za snimanje filmova

GREEN_300_listici_sredina

Razmišljaju o budućnosti

Nije poznato koliko su novca filmski giganti uložili u najnoviji projekt, no nadaju se da će im on donijeti trajna rješenja.

Netflix i The Walt Disney Company financiraju 18-mjesečni program u kojem startupovi rade na tehnologijama s nultim emisijama ugljika koje bi mogle postati temelj za tehnologije koje će se u budućnosti koristiti na snimanjima filmova i serija, javlja Greenbiz.

Netflix je 2021. zaposlio voditeljicu održivosti, a jedan od prvih prioriteta koje je postavila je bilo smanjenje emisije stakleničkih plinova povezanih sa stvaranjem i produkcijom filmova i ostalog programa.

netflix

Tvrtka je i do sada koristila pokušala primijeniti neka rješenja za to. Snimanje megapopularnog “Bridgertona” je, primjerice, odrađeno uz korištenje vodikovih gorivih ćelija, ekološkije alternative fosilnim gorivima. Osim toga, na lokacijama u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi su koristili i održive mobilne baterije.

Personalizirana rješenja

No ipak, njihov najnoviji potez je prvo sustavnije ulaganje u nove tehnologije koje bi bile održive i osmišljene baš za filmsku industriju, a napravili su ga u suradnji s organizacijom Third Derivative, koja je specijalizirana za nove klima-friendly tehnologije.

U programu će sudjelovati desetak startupa, koji će pokušati naći tehnološka rješenja s nultim emisijama koja bi mogla biti korisna na setovima.

“Nakon desetljeća oslanjanja na dizelske generatore, prelazak na čiste mobilne alternative napajanja pametan je poslovni potez za filmske i televizijske produkcije”, rekla je Netflixova direktorica za održivost.

“Oni su tiši, zdraviji i često već jeftiniji tijekom svog vijeka trajanja, ali tek će biti dostupni u svim oblicima i na svim lokacijama koje naša industrija treba”, smatra ona.

Veliki zagađivač

Prema brojkama koje navodi The Derivative, filmska industrija godišnje proizvodi 700 tona ugljikovog dioksida.

Inače, Netflix je još prije objavio da podržava barem stotinjak pilot projekata koji se bave alternativnim izvorima energije.Jedan od izazova s kojima se suočavaju Netflix i druge tvrtke iz industrije jest da obično iznajmljuju opremu koja se koristi na setovima. Dakle, na njima je sada da uvjere rental firme da ulažu u tehnologije kao što su baterije s obnovljivim izvorima energije, zelene vodikove gorive ćelije i druge pristupe koji trenutačno nisu toliko isplativi.

Nije poznato koliko su novca Disney i Netflix uložili u najnoviji projekt.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.