Voda od krumpira

Ne bacajte vodu nakon kuhanja krumpira: 5 ideja kako je možete najbolje iskoristit

GREEN_300_listici_sredina

Savjeti koje morate isprobati

Voda od kuhanja krumpira, često zanemareni nusproizvod u kuhinji, ima nevjerojatan potencijal za obogaćivanje okusa i teksture vaših jela.

Voda od kuhanja krumpira često završi niz odvod, no malo ljudi shvaća potencijal ove jednostavne tekućine koja može pridonijeti održivosti i dodati vrijednost u vašem domaćinstvu. Evo nekoliko savjeta i kreativnih ideja kako najbolje iskoristiti vodu od kuhanja krumpira:

Hranjivo vodeno gnojivo za biljke: Voda u kojoj ste kuhali krumpir bogata je nutrijentima poput vitamina i minerala koje su krumpiri otpustili tijekom kuhanja. Pustite da se voda ohladi, a zatim je koristite kao prirodno gnojivo za vaše biljke. Ovo je izvrstan način da hranite svoj vrt bez potrebe za kupovinom komercijalnih gnojiva.

Idealna za juhe: Voda od kuhanja krumpira sadrži škrob koji se otpušta iz krumpira. Ova laganija, gušća voda može poslužiti kao odlična baza za juhe ili variva. Dodajte je umjesto obične vode kako biste jelu dodali dodatnu kremastu teksturu i okus.

Tijesto za kruh ili peciva: Škrob u vodi od kuhanja krumpira može poslužiti kao izvrstan dodatak tijestu za kruh ili peciva. Dodajte je umjesto obične vode kako biste tijestu dali dodatnu mekoću i teksturu.

Priprema pire krumpira: Ako kuhate pire krumpir, koristite vodu od kuhanja krumpira umjesto mlijeka ili vrhnja. To će očuvati okus krumpira i dodati teksturu pireu.

Dodatak umacima: Dodajte malu količinu vode od kuhanja krumpira u umake ili sotirane povrće kako biste obogatili njihov okus. Škrob u vodi pomaže u zgušnjavanju umaka.

Iskoristite vodu od kuhanja krumpira na ove načine i doprinesite smanjenju otpada, štednji resursa te dodajte korisnu dimenziju uobičajenim aktivnostima u vašem domu.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.