minestrone naslovna

Gomila povrća u slavnoj minestrone juhi: Tajna je u dva sastojka, specifična za talijansku kuhinju

GREEN_300_listici_sredina

Najbolje od povrća

Juha od povrća najbolje je jelo za zimske dane, bogata je nutijentima i vlaknima i oporavlja naš organizam. Jedna od najopoznatijih je minestrone juha, tradicionalno talijansko jelo, a evo kako je možete pripremiti.

Nije čudo što je minestrone juha, po kojoj je poznata talijanska kuhinja, toliko ukusna i zdrava kad u nju dolazi razno povrće, bogato nutrijentima i vlaknima. I mi smo pronašli hrvatsku inačicu ovome ukusnom jelu, a zovemo je ajngemahtec juha, ali uz povrće tradicionalno dodajemo i piletinu. No budući da je minestrone isključivo povrtna juha, odlučili smo vas malo detaljnije upoznati s njezinom pripremom.

Minestrone juha poznata je još iz doba Rimljana, a svaka talijanska regija ima svoju tajnu recepturu. No mnogi se slažu da ovoj juhi poseban “šmek” daje kvalitetno maslinovo ulje i pesto. Naravno, važna je i tjestenina, a Talijani preporučuju izlomljene tanke špagete.

minestrone juha

Sastojci
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2 krumpira
  • pola šalice graha
  • 1 poriluk
  • pola šalice zelenih mahuna
  • pola šalice graška
  • 2 tikvice
  • 2 rajčice
  • 1/2 glavice kupusa
  • jedna šaka blitve
  • 1 šalica izlomljenih tankih špageta
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol
  • 2 žlice pesta bez oraščića
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • ribani pecorino ili parmezan

minestrone

Priprema

Preko noći namočite grah. Ogulite krumpire i narežite ih na komade. Očistite, ogulite i narežite mrkvu, tikvice, rajčice, kupus, poriluk, celer, blitvu i zelene mahune. Isperite grah. Ogulite luk i narežite ga. Zatim ogulite češnjak. Popržite na maslinovu ulju luk i češnjak dok ne postanu zlatno-smeđe boje, zatim dodajte sve ostalo povrće i grah.

Dodajte dovoljno vode da pokrije povrće i kuhajte otprilike 2 sata na laganoj vatri. Po potrebi, dodajte još vode dok se kuha. Kad povrće omekša, začinite juhu i dodajte tjesteninu. Kuhajte dok tjestenina ne bude gotova, zatim ugasite vatru. Potom dodajte dvije žlice pesta pa podijelite u tanjure, pospite pecorinom ili parmezanom i ukrasite svježim bosiljkom.  Juha je savršena kada se poslužuje topla, a još bolja je sljedećeg dana!

 

PHOTOS BY: Unsplash/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.