Nije čudo što je minestrone juha, po kojoj je poznata talijanska kuhinja, toliko ukusna i zdrava kad u nju dolazi razno povrće, bogato nutrijentima i vlaknima. I mi smo pronašli hrvatsku inačicu ovome ukusnom jelu, a zovemo je ajngemahtec juha, ali uz povrće tradicionalno dodajemo i piletinu. No budući da je minestrone isključivo povrtna juha, odlučili smo vas malo detaljnije upoznati s njezinom pripremom.
Minestrone juha poznata je još iz doba Rimljana, a svaka talijanska regija ima svoju tajnu recepturu. No mnogi se slažu da ovoj juhi poseban “šmek” daje kvalitetno maslinovo ulje i pesto. Naravno, važna je i tjestenina, a Talijani preporučuju izlomljene tanke špagete.
Sastojci
- 1 mrkva
- 1 stabljika celera
- 2 krumpira
- pola šalice graha
- 1 poriluk
- pola šalice zelenih mahuna
- pola šalice graška
- 2 tikvice
- 2 rajčice
- 1/2 glavice kupusa
- jedna šaka blitve
- 1 šalica izlomljenih tankih špageta
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- 2 žlice pesta bez oraščića
- nekoliko listova svježeg bosiljka
- ribani pecorino ili parmezan
Priprema
Preko noći namočite grah. Ogulite krumpire i narežite ih na komade. Očistite, ogulite i narežite mrkvu, tikvice, rajčice, kupus, poriluk, celer, blitvu i zelene mahune. Isperite grah. Ogulite luk i narežite ga. Zatim ogulite češnjak. Popržite na maslinovu ulju luk i češnjak dok ne postanu zlatno-smeđe boje, zatim dodajte sve ostalo povrće i grah.
Dodajte dovoljno vode da pokrije povrće i kuhajte otprilike 2 sata na laganoj vatri. Po potrebi, dodajte još vode dok se kuha. Kad povrće omekša, začinite juhu i dodajte tjesteninu. Kuhajte dok tjestenina ne bude gotova, zatim ugasite vatru. Potom dodajte dvije žlice pesta pa podijelite u tanjure, pospite pecorinom ili parmezanom i ukrasite svježim bosiljkom. Juha je savršena kada se poslužuje topla, a još bolja je sljedećeg dana!