Recepata za povrtna jela nikad dosta. A da musaka u kojoj nema mesa može biti vrlo ukusna, dokaz je i ovaj recept za musaku od poriluka, u koju još ide, naravno, krumpir, tikvice i mrkva. Musaka od poriluka oduševit će vas laganom pripremom, ali i obiljem okusa te korisnih vlakana i nutrijenta kojih je prepuna.
Poriluk, tikvice i mrkva u kombinaciji doista su pravi nutritivno bogat zalogaj, a ova musaka ukusna je i hladna pa je možete i drugi dan jesti, i to bez podgrijavanja.
- 2 – 3 veća poriluka
- 6 većih krumpira
- 1 mrkva
- maslinovo ulje
- 2 žlice maslaca
- 3 dcl mlijeka
- 2 srednje tikvice
- 8 – 10 mini rajčica
- 2 žličice soli
- 1 žličica papra
- 3 mozzarelle
Poriluk operite i narežite na malo šire kolutove, a mrkvu na kockice. Potom u tavi na maslinovom ulju popržite poriluk i mrkvu te začinite solju i biberom. Za to vrijeme narežite krumpir na ploškice, stavite u posudu za kuhanje, dodajte mlijeko i rastopljeni maslac, posolite, dodajte biber i kuhajte krumpir dok ne bude napola skuhan, mora ostati polutvrd.
Potom pomiješajte krumpir, smjesu poriluka i mrkve i na tanke ploške narezanu tikvicu, dodatno začinite (ako je potrebno), dodajte suhi peršin i sve prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje, a po vrhu rasporedite mozzarellu narezanu na ploške i mini rajčice (možete ih prepoloviti ili narezati na četvrtine). Prije negoli stavite u pećnicu na 180 stupnjeva, pokapajte po mozzarelli i rajčicama malo maslinova ulja. Pecite 45 minuta pa poslužite.