5 osnovnih stvari za Zero waste početak

GREEN_300_listici_sredina

Načela Zero waste života, iako u zadnje vrijeme popularna, još su uvijek poprilična nepoznanica u svakodnevnom životu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Zero waste način života uključuje puno više od pridržavanja pravila i slijepog praćenja sustainable trendova, zero waste bi vam trebao postati mindset! Ta načela znače živjeti tako da uzimate ono što vam je najnužnije!

Teško je danas otići u običan supermarket i kupiti voće jer ćete usput dobiti etiketu koja se ne može reciklirati (nije papir jer sadrži grafit, nije čista plastika jer je obojen grafitom), a i vrećice koje su nude najčešće su izrađene od obične plastike. Veliki plus za supermarket koji su u ponudu uvrstili i biorazgradive vrećice, ali sada nećemo skretati s teme i koncentrirat ćemo se na osnove. Od potrage za unutarnjim mirom, preko povezanosti s okolinom i stvarnim vrijednostima do konačne sreće i blagostanja kada postignete zadovoljstvo s onim malo što imate, sve je to zero waste. No, za početak, ovo je nekoliko sitnica kojima ćete značajno uštedjeti te činiti dobro planeti.

Bočica za vodu

Plastične boce su prva stvar koju biste trebali odbaciti kada krenete prema zero waste životu. Još prije 2 godine Guardian je izvijestio da se preko milijun boca proda u sekundi diljem svijeta. Sada zamislite proces reciklaže te plastike i koliko posljedica će ona ostaviti na okoliš. Investirajte u staklene bočice u kojima ćete moći nositi i hladna i topla pića.

Staklenke umjesto plastike

Koliko ste puta bez previše razmišljanja odbaciti praznu staklenku cikle, džema ili hrena? Razmislite dvaput prije nego ih odnesete u reciklažu stakla, jer su odlična supstitucija za skladištenje ostatka hrane, svježih žitarica, orašastih plodova ili bilo koje vrste začina. Također, na ovaj način nećete imati potrebu kupovati veliku količinu plastičnih posudica koje bi inače preuzele ulogu skladištenja hrane.

Platnene vrećice

Sve je više papirnatih i plastičnih biorazgradivih vrećica i u svakodnevnoj upotrebi, pa moramo zaključiti da ne vidimo potrebu za držanjem jednokratnih plastičnih vrećica i dalje u ponudi. Bez sumnje, platnene vrećice su optimalan izbor. Osim što su znatno čvršće i održive prema planetu, uz njih ćete osjetiti razliku i u novčaniku, koliko god se radilo o mikropromjeni. Na tržištu je sve više estetici prilagođenih platnenih vrećica, pa ćete nekoliko komada čak željeti imati u svome domu.

Slamčice od metala

Kućanstvo u kojem ima mlađih naraštaja gotovo se obligatorno mora opskrbiti slamčicama, no i ljubitelji jutarnjih smoothieja skloni su upravo korištenju slamčica. Ako vam je ovaj tip pijenja tekućine prešao u naviku, dobar odabir su metalne ili slamčice izrađene od bambusa (kraćeg vijeka trajanja od metalnih, no mogu se kompostirati ili prenamijeniti) koje se mogu prati i u perilici posuđa. Mali korak za vas, velik za čovječanstvo!

Rupčić

Starije generacije su znale kako rupčić pri ruci spašava glavu, a novi naraštaji se polako educiraju kako rupčići isto tako spašavaju naš planet. Na ovaj način smanjit ćete produkciju i potrošnju papira, kuhinjskih ručnika i maramica, iako se svi navedeni papirnati proizvodi mogu kompostirati. Rupčiće možete izraditi i sami od starih kuhinjskih krpa ili košulja ili ako ste fan razigranih uzoraka, more kreativnosti se krije na zero waste webshop ponudi.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.